неділя, 01 березня 2020 09:30

Нові пенсії та дороги: які зміни чекають українців у березні
5

У березні цьогоріч українців чекає низка змін. Зокрема змінять правила перетину російського кордону, перерахують виплати пенсіонерам та почнуть масштабне будівництво доріг.

До Росії - лише із закордонним паспортом

Із 1 березня 2020 року перетинати кордон із Росією дозволять лише із закордонним паспортом. Раніше потрібні були внутрішній паспорт або свідоцтва про народження.

Автор: Уніан
  Їздити до Росії можна лише із закордонним паспортом
Їздити до Росії можна лише із закордонним паспортом

"Це варто було зробити дуже давно. Ще краще ввести візовий режим, - говорить міжнародний експерт Григорій Перепелиця. - Аби митники могли відслідковувати, що за людина перетинає кордон, з якою метою, де перебуватиме. В Україні війна з Росією, а громадяни обох країн їздять туди-сюди. Тому нам не вірять у світі. Яка може бути агресія, якщо кордон повністю відкритий. Росіяни без перешкод прибувають в Україну, влаштовують якісь теракти, захоплюють установи, вербують українців. Наша влада досі не розуміє, що ми окрема держава і маємо кордони, які не можна перетинати просто так".

Зросте допомога безробітним

Із 1 березня зросте допомога безробітним. Ті, кому виплати призначають з урахуванням зарплати та страхового стажу, отримуватимуть щонайменше 1,8 тис. грн. Якщо ці показники не враховують - 650 грн. У 2019-му платили 1440 грн та 544 грн відповідно.

"Збільшення виплат дуже мале. Так зробили, бо зріс прожитковий мінімум. Людина не зможе нормально прожити на такі гроші, ідеально підняти до 4 тисяч. Не варто боятися, що люди відмовлятимуться працювати. Довго бути безробітнім в Україні неможливо. Перед призначенням виплат проводять купу перевірок. На облік багатьох просто не ставлять або відразу пропонують роботу. Двічі відмовилися - виплат немає", - каже економіст Олександр Охріменко.

Автор: Главком
  Збільшать плату безробітнім
Збільшать плату безробітнім

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому безробітних поменшало

Загалом на реалізацію програм зайнятості у 2020-му передбачили 1,2 млрд грн. Торік було 734 млн грн.

Запустять український телеканал на Донбасі

1 березня запустять український телеканал для тимчасово окупованих територій. Працюватиме на базі каналу "ЮА/ТБ".

"Ми хочемо, щоб люди на тій території знали правду. Не керувалися маніпулятивною думкою російських пропагандистів, розуміли, що є інша точка зору. Так зможемо залучити людей до діалогу і в його рамках шукати спільне рішення",- говорить міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

Із 2016 року для відновлення українського мовлення на Донбасі збудували 3 радіотелевізійні щогли та видали понад 200 частотних присвоєнь. Їх використовують для радіомовлення, аналогового й цифрового телебачення.

Почнуть масштабне будівництво доріг

Із початку весни в Укравтодор розпочне масштабне будівництво доріг. Відновити планують 4 тис. км шляху.

Автор: liding12.ru
  Укравтодор відмовиться від ямкового ремонту
Укравтодор відмовиться від ямкового ремонту

"Мова не про ямковий ремонт, а про нове будівництво або реконструкцію. На виході нам потрібні якісні, хороші дороги, - говорить прем'єр-міністр Олексій Гончарук. - Поки флагманським пріоритетом є автошлях Решетилівка - Дніпро. Сьогодні в Укравтодорі професійний менеджмент, який може організувати процес будівництва, щоб гроші не кралися. Що швидше ми побудуємо хороші дороги, то швидше зростатиме наша економіка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укравтодор запустив онлайн-карту для водіїв

Перерахують пенсії

Українським пенсіонерам з 1 березня перерахують виплати. Індексація стосуватиметься тих, кому пенсії призначили за віком, за інвалідністю, через утрату годувальника. Також громадянам, які пішли на пенсію за вислугою років.

Автор: 5.ua
  Українські пенсіонери отримають надбавку
Українські пенсіонери отримають надбавку

Не збільшать пенсію держслужбовцям, науковцям, помічникам народних депутатів, суддям і прокурорам, які мають довічне утримання; особам, які отримують максимальні виплати у 16 380 грн та спеціальні. Не індексуватимуть і тим, хто не має необхідного трудового стажу й отримує мінімалку - 1644 грн.

Якщо після індексації держслужбовці чи науковці отримуватимуть менше, ніж пенсіонери за віком, їм автоматично перерахують виплати.

Не зможуть ­розраховувати на додаткові суми одержувачі трудових пенсій, призначених 2019-2020 років, та працюючі пенсіонери всіх категорій. Для останніх перерахунок в індивідуальному порядку буде з 1 квітня цьогоріч. Але за умови, що офіційно пропрацювали не менше двох років після призначення пенсії.

"2020 року прогнозоване Кабміном і Нацбанком зростання цін становитиме 5 відсотків, а індексація виявляється майже вдвічі більшою. Це начебто добре, - говорить член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. - Але якщо врахувати, що найбільш затребувані товари для пенсіонерів - їжа і ліки - дорожчають за рік на 10 відсотків і більше, то індексація мала. Звичайно, навіть така краще, ніж жодної. Але, за нашими прогнозами, хліб, наприклад, подорожчає цьогоріч на ті ж 11 відсотків. Тобто в буханках хліба середня пенсія після індексації не збільшиться".

Досі пенсіонери за віком отримували у середньому 3064 грн. Після перерахунку матимуть додаткові 306 грн. Виплати з інвалідності зросли з 2641 грн до 2905 грн, за втратою годувальника - з 2916 грн до 3207 грн. За вислугою років - із 4500 грн до 4950 грн.

Нові обов'язки банків

З березня банки змушені будуть розкривати повну та актуальну інформацію про умови надання послуг. Йдеться про вартість позик, включаючи комісії та платежі за додаткові послуги, умови дострокового повернення кредиту, можливі штрафи.

Автор: day.kyiv.ua
  Банки змушені будуть надати повну та актуальну інформацію про послуги
Банки змушені будуть надати повну та актуальну інформацію про послуги

Закон про захист прав споживачів фінансових послуг запровадили ще 20 січня 2020 року. Але нові правила запрацюють лише з березня, щоб працівники могли адаптуватися до змін.

Причиною нових правил стали постійні скарги людей, бо банки приховували інформацію про повну вартість кредиту, самовільно списували кошти із зарплати, щоб погасити борг, чи збільшували кредитний ліміт із відсотками.

З березня Україна і Словаччина запускають віртуальний реверс газу. Раніше він був неможливим, бо, за старим контрактом, роботу станцій фактично контролював Газпром. До віртуального реверсу газу на кордоні Україна - Словаччина йшли майже 5 років.

Зараз ви читаєте новину «Нові пенсії та дороги: які зміни чекають українців у березні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути