пʼятниця, 28 лютого 2020 13:20

Україна та Словаччина заявили про віртуальний реверс газу: що це означає

Україна та Словаччина заявили про віртуальний реверс газу: що це означає
Раніше російський Газпром намагався обмежити можливості України купувати газ в Євросоюзу. Зараз Україна повністю контролює взаємини з європейськими операторами ГТС. Фото: lenta.ua

З березня Україна і Словаччина запускають віртуальний реверс газу. Раніше він був неможливим, бо, за старим контрактом, роботу станцій фактично контролював Газпром.

"До віртуального реверсу газу на кордоні Україна - Словаччина йшли майже 5 років", - написав у Facebook директор держкомпанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

За його словами, раніше російський Газпром намагався обмежити можливості України купувати газ в Євросоюзу.

"Україні довелося побудувати новий фізичний інтерконнектор - трубопровід Вояни - Ужгород, щоб розпочати постачання газу зі Словаччини. Це дало змогу встояти і не потрапити в повну залежність від Газпрому. Нам потрібно було підписати пряму угоду з оператором ГТС Словаччини і домогтися реалізації цієї можливості в цьому договорі. Були внесені необхідні зміни в українське законодавство. Змогли прибрати Газпром з наших газовимірювальних станцій на західних кордонах", - пояснив Макогон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Транзит газу: РФ готова підписати з Україною новий контракт

Наголосив, що зараз Україна повністю контролює взаємини з європейськими операторами ГТС.

"Поки що словацький оператор пропонує потужність 10 мільйонів кубометрів на день. Компанія працює над тим, щоб потужність була збільшена до повного об'єму транзиту до Словаччини з України. Незабаром запрацює віртуальний реверс і з Угорщиною", - додав Макогон.

У січні 2020-го Україна розпочала віртуальний імпорт газу з Польщі. Йдеться про взаємозаліки газових потоків під час транзиту російського газу через Україну до Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Словаччина заявили про віртуальний реверс газу: що це означає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути