вівторок, 30 квітня 2013 10:15

"Негативні думки треба уявно стирати з голови, наче воду з тіла рушником", - психолог

"Негативні думки треба уявно стирати з голови, наче воду з тіла рушником", - психолог
Фото: amritaclub.do.am

З Оленою Бабюк, керівником-психологом реабілітаційного відділу клініки інноваційних технологій Уляни Лущик зустрічаємось у її кабінеті. Простора кімната заставлена квітами, на полицях — книжки. Стіни завішені картинами, плакатами. Ніщо не нагадує лікарню. Хоча щоденна робота Олени Віталіївни — допомагати хворим видужати після тяжких травм мозку, інсультів та інших важких недуг.

"Від того, як людина себе налаштовує, залежить тривалість видужання від будь-якої хвороби. Це — науково доведений факт, - стверджує фахівець, - Не секрет, що молодий організм після хвороб відновлюється швидше, бо ще має достатньо життєвих ресурсів. Але їх можна легко втратити, якщо мати негативні думки. Треба перепрограмувати мислення, навчитися боротися зі своїми страхами."

А як щодо людей похилого віку? Адже інколи вони мають значно більше причин для виникнення негативних думок.

"Старий організм, особливо після 80 років, працює зовсім по-іншому. В цьому віці мозок програмує організм на те, щоб повільно "вимикати" усі життєві процесі, а потім повільно піти. Багато хто заганяє себе в могилу раніше строку. На думки про передчасну смерть сильно впливає оточення. Людина частіше згадує, що у такому самому віці, як вона, свого часу померли батьки, та й багато друзів і знайомих вже немає на світі. Ряди близьких рідіють. Людина впадає в депресію, думки про смерть її не полишають. Тоді мозок посилає сигнал тілу, що час життя вийшов і у нього. Хоча насправді людина могли б іще жити і жити. З часом страхи смерті починають проявлятися фізично. Болять і навіть віднімаються ноги, інколи судомить усе тіло. Хворі бігають по всім лікарям, але навіть гарні фахівці не можуть знайти суттєвої хвороби, хоча насправді проблема — саме у психіці".

Які іще бувають фізичні прояви проблем із психікою?

"Часто психічні проблеми проявляються дуже незвично, несподівано. Приміром, нещодавно приходила на прийом молода симпатична дівчина, яка дуже страждала від висипання на шкірі. Перед тим обходила всіх лікарів. Дерматолог посилав її до косметолога, а той — до психолога, і так було з десяток разів. Дівчина впала в розпач. Поспілкувавшись із нею, почали виринати "підводні камені" проблеми. Виявилося, її психіка довгі роки була дуже обтяжена".

Чим саме обтяжена?

"Змалечку дитину оточували жорстокий батько і суха мати. Дівчина недоотримала того душевного тепла, і підтримки, які мали б дати їй батьки. Навчилася виживати у цьому світі, але отримала купу комплексів. Вона боялася завести власну родину, боялася народити дитину. Дівчина тягнула за собою по життю безліч проблем. Організм почав про них сигналізувати. На шкірі з'явилися вугрі незрозумілого походження, які не міг вивести жоден лікар. Вирішили проблему психіки — прищі зникли. Можна знаходити будь-які закономірності, будь-як пояснювати причини тих чи інших недуг. Можна з головою зариватися в роботу чи будь-яке заняття, але організм бунтує, вимагає свого. І тоді тіло починає висипати, боліти, у складних випадках навіть паралізує. Мозок дає людині сигнали, які кажуть: "Зверни на мене увагу, зі мною щось не так!"

А як розвиваються подібні комплекси у чоловіків?

"Велика проблема молодих хлопців — гіперопіка батьків. Повірте, таке трапляється у дуже багатьох, навіть якщо зовні людина виглядає дуже незалежною. Приходив якось молодий чоловік. Каже, "я чимось хворію, але не знаю, чим точно. Постійно відчуваю слабкість, а що найгірше — відчуваю невідому недугу". В процесі розпитування виявилось, що він ріс у дуже статусній родині. І мама, і тато, навіть бабуся й дідусь — дуже впливові, багаті люди. Та хлопець хотів усього досягти сам. З якихось причин не досяг. Мозку підсвідомо треба було знайти причину, чому омріяного і такого бажаного успіху не відбулося. Знову ж-таки підсвідомо мислення налаштувалось на хворобу. Ось тобі й виправдання — недуга. А налаштування на позитив долає такі проблеми. Це допомагає організмові знайти і почати використовувати додаткові ресурси. Це долає хвороби, стрес, депресію. Навіть нежить і кашель минає швидше. Ввесь час треба максимально відганяти погані думки, тоді мозок впливатиме на увесь організм лише позитивно".

Як саме це можна зробити?

"Негативні думки треба уявно стирати з голови, наче воду з тіла рушником. Наче сміття віником. А головне — мати бажання вийти з такого стану. Без цього нічого не вдасться. У цьому можуть допомогти психологи. Але ось тут проблема - сучасне суспільство повне стереотипів. Один із них — впевненість, що психолог лікує лише психів. Відбувається помилкова підміна понять "психолог і психіатр". При найменшій згадці про цих лікарів люди бояться. Кричать: "Мені не треба допомагати, я ж не божевільний!" Лише потім розуміють, коли бачать очевидний результат роботи фахівця."

В чому тут полягає основне завдання психолога? Як саме він допомагає?

"Ми народжуємося зі свідомістю чистого листа, "tabula rasa". І якою людина стане, залежить від її оточення. Якщо свого часу рідні й близькі не дали певних знань, їх може доповнити психолог. Не поламати установки особистості, а показати, що у світі є щось іще. А люди — хазяї своєї долі, і самі вибирають, як діяти."

Зараз ви читаєте новину «"Негативні думки треба уявно стирати з голови, наче воду з тіла рушником", - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути