Ексклюзиви
четвер, 22 листопада 2018 20:24

"Наші чиновники ховають кілограми готівки під ліжками, вони не хочуть у ЄС" - Рибачук

"Наші чиновники ховають кілограми готівки під ліжками, вони не хочуть у ЄС" - Рибачук
Олег Рибачук: Політики влаштовані так, що спочатку вони імітують, а потім виробляється звичка. Її реально починають впроваджувати в життя. Фото: Gazeta.ua

Після Майдану європейські прагнення українського народу визнав світ. Але до остаточної інтеграції ми поки не готові.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав голова громадської організації "Центр ЮА" Олег Рибачук.

Сам факт, що ми маємо Угоду про асоціацію з ЄС - великий позитив. Виконаємо всі вимоги - наблизимося до членства в Євросоюзі.

Які з передбачених Угодою про асоціацію політичних реформ нам вдалися?

- Останній аналіз європейців показує, що прогрес є. Але по кожному пункту маємо сотні невиконаних зобов'язань. Ми наче робимо вигляд, що реформуємо державу, проте реальних змін немає. Кілька років тому можна було ухвалити правильний законопроект або просто створити певну інституцію. Захід на це вже не купиться. Мало зробити Антикорупційний суд. Треба довести, що він ефективний. Представники малого та середнього бізнесу мають сказати, що новий орган дійсно працює на благо суспільства. Наша влада звикла діяти за формальним принципом. Ставити галочку навпроти чергового завдання.
Суспільний запит на зміни є. У європейців є таке поняття - ціна "нероблення". Наші посадовці все одно повинні виконувати зобов'язання перед ЄС. Політики влаштовані так, що спочатку вони імітують, а потім виробляється звичка. Її реально починають впроваджувати в життя.

Які реформи провальні? Чому? Коли їх подужаємо зробити?

- Громадянське суспільство знизу штовхає країну до змін. Вони неможливі без виборчої реформи. Важко уявити теперішніх депутатів-мажоритарників, які будуть виконувати Угоду про асоціацію. Якщо не ухвалити новий виборчий закон, наступний парламент буде ще гіршим. Виборча реформа була одним із трьох головних завдань на цей рік (7 листопада 2017 року Верховна Рада проголосувала у першому читанні за нове виборче законодавство. Передбачає голосування за відкритими списками. Другого читання ще не було. - Gazeta.ua). Антикорупційний суд наче створили, але не зрозуміло, як далі він працюватиме. Також необхідна реформа Служби безпеки України. На неї немає і натяку.
Представником України у діалозі з Заходом може бути нова партія. Тільки політичні сили можуть робити системні зміни, а не мажоритарники. Європейці просто не мають з ким говорити про реформи. Немає партій, які б конкурували між собою. У парламент приходять за гроші. Ми отримуємо корумповану Верховну Раду. Та у свою чергу формує такий же уряд. Для Європи важливими є демократичні зміни - гарантії власності, свобода слова, незалежний суд. Наші політики не виконують вимоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенко: не обміняйте свободу на мішок обіцянок про "добробут"

Яка реальна перспектива членства України в Євросоюзі, коли воно буде можливе - за 10, 20 років?

- Ми не знаємо, яким буде Євросоюз за 10 років. Коли у них все добре, вони щедрі й толерантні. На тлі мігрантської кризи в багатьох європейських країнах до влади прийшли радикали. Наприклад, у Польщі, Румунії. Не відомо, як ця тенденція розвиватиметься.
Українська влада реально не хоче бути частиною ЄС. У Європі перевернувся автобус - три міністри пішли у відставку. А наші чиновники ховають під ліжками кілограми готівки.
Ми не можемо нічого змінити, поки не буде проведена виборча реформа. Стоїть піаніно, на ньому - ноти. Ніхто з присутніх не вміє грати, але всі підписались під кожною нотою.
Європейці хочуть посилити й розширити ЄС. Спочатку обрали Грузію. Тепер обережно - нас. Успіх України багато важить, адже він фактично дасть можливість змінювати Росію.

Якою б була сьогодні Україна, якби Євромайдану не було?

- Його не було б, якби Янукович підписав угоду. Якщо б це сталося, то ситуація виглядала б більш сумно. Він і не планував її виконувати. Ми б лишалися у полі впливу Росії. І навіть не дивлячись на угоду, стали б частиною "русского мира". Він мав бути альтернативою Північноатлантичному альянсу та ЄС. Нас би не змогли укатати в асфальт, як білорусів. Ми партизани. Все одно вибухнули б. Але однак була б безнадійність. Ми б не розвивалися, жили б у болоті. Схожа ситуація зараз з Туреччиною. Зависла між Європою та Росією.
До повноцінної інтеграції ми не готові.
Ми досі інвестиційно привабливі для європейських країн. Набагато стійкіші до криз. У нас вони постійно, тож ми не балувані. Маємо великий потенціал розвитку. Але нам бракує справжньої політики. Наші партії не представляють конкретні групи виборців. Вони не говорять від імені суспільства.

21 листопада 2013 року на знак протесту проти рішення уряду призупинити підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом на Майдан Незалежності у Києві вийшли 1,5 тис. людей. Так почався "Євромайдан", котрий згодом переріс у Революцію Гідності. У ній взяли участь 20% населення України, кажуть соціологи фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва".
У березні і червні 2014-го підписали політичну й економічну частини Угоди про асоціацію з ЄС. Київ зобов'язався наблизити своє законодавство до європейського. Пріоритети - реформи держуправління, конституційна, судова, виборча, антикорупційна, податкова, державних закупів та енергетична.

Зараз ви читаєте новину «"Наші чиновники ховають кілограми готівки під ліжками, вони не хочуть у ЄС" - Рибачук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути