Ексклюзиви
четвер, 20 травня 2010 11:14

Нафтову пляму у Мексиканській затоці видно із космосу (ФОТО)

Автор: Фото: NASA
 

Російський космонавт Олег Котов і його товариші по екіпажу Міжнародної космічної станції розповіли, що бачили нафтову пляма, коли знаходилися над Мексиканською затокою. "Виглядає страшно", - сказав Котов, спілкуючись з журналістами по відеозв'язку.

Тим часом американські вчені повідомили, що нафта, яка вириваються з свердловини, вже досягла потужної океанічної течії, яке може донести її до Флориди і східного узбережжя США.

Європейське космічне агентство, у свою чергу, відзначає: супутникові фотографії дозволяють припустити, що вже через 6 днів нафта добереться до коралових рифів біля берегів Флориди.

При цьому американська влада повідомила, що веде на цю тему переговори з Кубою. Цей факт, за словами спостерігачів, свідчить про серйозність ситуації.

"Ми вважаємо своїм обов'язком інформувати всіх наших сусідів. Не тільки острівні держави, але всіх, кого може торкнутися катастрофа, яка сталася в наших територіальних водах", - заявив представник державного департаменту США Гордон Дугід.

Раніше Європейське космічне агентство (ЄКА) опублікувало супутникові знімки, на яких видно, що нафтовий розлив простягнувся на південь до петлеподібним океанічної течії. Вчені ЄКА називають цю петлю конвеєром, що впадає у Гольфстрім, найважливіше течія в Північній півкулі.

Якщо нафта потрапить у русло Гольфстріму, вона може дійти до східного узбережжя Сполучених Штатів, попереджають експерти. При цьому вони вказують, що в турбулентній петлеподібній течії нафту може перемішатися з водою, що ускладнить подальше спостереження за просуванням нафти.

"Може зникнути нафтова плівка з поверхні - і ми не зможемо спостерігати за нею з супутників, - говорить представник ЄКА Фабріс Коллар. - Але забруднення, ймовірно, все ж таки досягне морської екосистеми коралового рифу".

BBC

Зараз ви читаєте новину «Нафтову пляму у Мексиканській затоці видно із космосу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути