понеділок, 17 травня 2010 09:50

Нафту з Мексиканської затоки почали відкачувати в танкер

Нафту з Мексиканської затоки почали відкачувати в танкер

Компанія BP повідомила, що розпочата перекачування нафти з пошкодженої свердловини на дні Мексиканської затоки в танкер на поверхні.

Виконавчий директор компанії Кент Уеллс заявив, що процес йде нормально, хоча він відмовився повідомити, скільки саме нафти збирається таким чином. Інженерам компанії вдалося з третьої спроби ввести тонку трубу в ушкоджений вентиль трубопроводу, використовуючи дистанційно керовані апарати.

Вчені з Національного інституту підводних досліджень повідомили, що вони виявили кілька пластів нафти на глибині всього 1200 метрів.

Саманта Джої, професор океанології з Університету Джорджії, заявила:

"Можуть піти роки, якщо не десятиліття, на те, щоб екологія цього району повернулася в норму. Ми ніколи не спостерігали нічого подібного. Неможливо передбачити наслідки цієї катастрофи",

Вчені вважають, що хімічні речовини, які судна та літаки компанії розкидали над районом лиха, призначені для розрідження нафти, перешкоджають спливанню її на поверхню. Це відкриття змушує припустити, що масштаби екологічної катастрофи набагато перевищують всі прогнози, які робилися раніше.

Деякі вчені ставлять під сумнів оцінки компанії BP щодо обсягів нафти, яка витікає з аварійної свердловини, заявляючи, що вони набагато перевищують заявлену цифру у 5 тис. барелів на добу.

Тиждень тому інженери компанії BP спробували опустити на свердловину спеціально виготовлену конструкцію для збирання нафти, але зазнали невдачі після того, як у ній почали збиратися кристали льоду і гідрату нафтового конденсату.

Штат Міссісіпі став третім після Алабами і Луїзіани, який відчуває зараз перші ознаки нафтового забруднення свого узбережжя.

Нафтова платформа в Мексиканській затоці затонула 22 квітня після 36-годинного пожежі, яка відбулася після потужного вибуху. У результаті, утворилася велетенська нафтова пляма, яка продовжує наближатися до узбережжя США.

BBC

Зараз ви читаєте новину «Нафту з Мексиканської затоки почали відкачувати в танкер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути