пʼятниця, 14 травня 2010 02:58

Нафту збиратимуть волоссям

Автор: фото з сайта www.matteroftrust.org
  Волоссям зручно вимочувати нафту з піску, кажуть волонтери. Аварію в Мексиканській затоці називають однією з найбільших екологічних катастроф
Волоссям зручно вимочувати нафту з піску, кажуть волонтери. Аварію в Мексиканській затоці називають однією з найбільших екологічних катастроф

Перукарі та власники собачих салонів по всьому світу надсилають волосся і шерсть до США, аби допомогти зібрати нафту в Мексиканській затоці. Їх набивають у нейлонові панчохи, використовують як вимочки для збору густої нафти, що витікає зі свердловини на дні затоки біля узбережжя штату Луїзіана. У кампанії беруть участь 370 тис. салонів. Щодня до збірних пунктів надходить понад 200 т волосся й шерсті.

Як заявила Ліза Ґотьє, один з керівників кампанії, волосся надзвичайно ефективно визбирує маслянисті речовини, зокрема нафту.

— Нафта дуже добре "клеїться" до волосся, — пояснює вона.

Добровольці набивають панчохи волоссям і шерстю на 15 складах неподалік від місця трагедії, виготовляючи такі собі "волосяні ковбаси", або бони. Ці бони викладуть на березі. Вони вбиратимуть нафту, яка підходить до берегової лінії. Під час екологічної катастрофи в затоці Сан-Франциско, що сталася 2007 року, добровольці використовували мати з людського волосся для ліквідації нафтової плями. Організатори акції закликають жителів узбережжя не лише стригтися самим, а й підстригти домашніх улюбленців. Просять також жертвувати старі шуби та хутряні коміри.

— Не страшно, якщо там будуть якісь паразити. Працюємо в рукавичках, а нафта добре вбиває і вошей, і бліх,— каже один з волонтерів.

Щодня до збірних пунктів надходить 200 тонн волосся і шерсті

Фахівці британської компанії ""Брітіш Петролеум"", якій належить затонула платформа, що качала нафту зі свердловини у місці аварії, планували перекрити витік нафти на дні Мексиканської затоки за допомогою захисного купола. Проте упродовж операції зі встановлення 100-тонного купола були труднощі і роботу припинили. На сьогодні компанія зібрала з водної поверхні 90 тис. барелів маслянистої рідини. В операціях беруть участь 270 суден, зокрема буксирні судна та баржі.

Вибух на плавучій буровій платформі стався 21 квітня. Незабаром після цього платформа затонула. 17 нафтовиків отримали поранення, 11 вважають зниклими безвісти.

Зараз ви читаєте новину «Нафту збиратимуть волоссям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути