четвер, 28 лютого 2008 18:19

Надію Герасименко нагородили за найсмачніший борщ

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Кухарка Надія Герасименко (на передньому плані праворуч) пригощає борщем, який вона зварила на вулиці в 30-літровому казані. Поряд співають артисти з гурту ”Калина”
Кухарка Надія Герасименко (на передньому плані праворуч) пригощає борщем, який вона зварила на вулиці в 30-літровому казані. Поряд співають артисти з гурту ”Калина”

У чернігівському мікрорайоні Шерстянка 23 лютого проходив благодійний обід для пенсіонерів та дітей із бідних родин.

Об 11.00 навпроти Будинку культури розклали багаття. Поставили 30-літровий казан. Чоловіки підкладають дрова, жінки з навколишніх будинків приносять картоплю, варену квасолю, капусту, м"ясо. За головну кухарку — Надія Герасименко, 56 років.

— Для хорошого борщу головне, щоб все було свіженьке, — каже вона.

Надія Герасименко товче смажену цибулю у ступі. Говорить, що так борщ буде смачніший. Біля казана збираються місцеві жителі. Інші виглядають у вікна, бо запах варива шириться околицею.

За годину — борщ готовий. Першу миску насипають колишньому майстрові камвольно-суконного комбінату Миколі Шуману, 70 років.

— Наче з печі, — прицмокує чоловік.

Із Будинку культури до кухарів виходить гурт "Калина". Затягують пісні про вареники, чорну редьку і гарних дочок у Федори. Біля співаків збираються літні люди, які прийшли на благодійний обід. Запрошення їм надсилав місцевий ЖЕК.

Присутніх запрошують до Будинку культури, де накриті столи. Ресторан "Новий Чернігів" додатково привіз 40-літровий термос борщу і пампушки. Кожному насипають тарілку. Кладуть ложку сметани.

— Борщ від ресторану хоч і пісний, але добренний. А на вулиці варять із м"ясом. Та все рівно, їла б і їла, — каже Тамара Шишкова, 69 років. Жінка перехиляє тарілку, випиває юшку.

Пенсіонери соромляться. Деякі просять добавки. Діти почуваються вільніше. Для них влаштували безпрограшну лотерею, а для молоді — дискотеку на вулиці. Сходяться люди з мікрорайону. Пробують борщ, який варять у казані.

— Шерстянка — район не престижний, робітничий, — говорить студент педуніверситету Сергій Круголь, 18 років. — Сюди навіть таксисти відмовляються їхати. Розваг ніяких. Це добре з борщем придумали. Хоч якесь свято.

У Будинку культури влаштовують конкурс на кращу господиню. Жінки приносять каструлі зі своїм борщем. В одних він із м"ясом, в інших — із рибною консервою. Страву пробують директор закладу, артисти і господині. Найсмачнішим визнали борщ, який зварила надворі Надія Герасименко. Жінці вручають саморобну медаль "Краща господиня" і каструлю.

Того дня з"їли 70 л борщу. Люди запропонували навесні влаштувати свято каші.

Зараз ви читаєте новину «Надію Герасименко нагородили за найсмачніший борщ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути