середа, 17 березня 2021 20:23

"Набрати суддів із Канади та Америки" - як покращити судову реформу

"Набрати суддів із Канади та Америки" - як покращити судову реформу
Олександр Савченко порадив, як покращити судову реформу. Фото: Тарас Подолян

Судова гілка влади стає сильнішою, ніж виконавча. Це світовий тренд останніх 15 років. У державах, де викорінена корупція, - це дає позитивний ефект. Як приклад - процедура імпічменту Дональда Трампа, яку двічі застосовували в США. Про це каже журналу "Країна" економіст Олександр Савченко.

Щоб перемогти корумпованих суддів, радить діяти разом із парламентом.

"Це складно, бо перші наростили вплив і мають своїх депутатів. Та якщо буде політична воля президента і більшої частини Верховної Ради - закон про реформування можна ухвалити цьогоріч. Вищу раду правосуддя варто компонувати не лише з юристів, а й з моральних авторитетів нації. Перевіряти не лише на знання законів. Бо той же Андрій Портнов (колишній заступник глави Адміністрації президента Януковича. - Країна) по юриспруденції запхає за пояс будь-якого суддю. Професіоналізм і доброчесність мають тестувати окремо.

Треба наважуватися на нетрадиційні рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкат реформи: найвпливовіших суддів України обрали за кулуарними списками

Пропонує, до Вищої ради правосуддя можна долучити україномовних суддів із Канади та Америки. Можемо ухвалити закон і створити приватний суд із закордонних спеціалістів зі Штатів, Австралії, Польщі.

"Треба ліквідувати Конституційний суд. У США його функції виконує Верховний. У нас його також можна зробити палатою Верховного суду. Кількість суддів скоротити з 18 до шести.
Слід розігнати Окружний адміністративний суд Києва (в липні торік голові ОАСК Павлові Вовку, його заступнику, п'ятьом суддям, голові Державної судової адміністрації повідомили про підозру у створенні злочинної організації та спробі захоплення влади. - Країна). Засідання майже всіх судів мають транслюватися в онлайн-режимі. Потрібна професійна і народна атестація суддів. Англосакське право вчить ухвалювати рішення не за буквою закону, а по справедливості. Тоді не було би таких вироків, як активісту Сергієві Стерненку".

Епоха Коломойського завершується, каже економіст Олександр Савченко. Де-юре - державним управлінням займаються президент, парламент і Кабмін. Де-факто - п'ять тіньових акторів влади. Найвпливовіший - олігархат на чолі з мільярдером-фаворитом. Він дружить із президентом чи підгодовує його. Певний час Коломойський вважав себе головним. Його епоха не почалась із Зеленським, але зараз завершується. На другому місці - корупціонери. Їх тисяч 10. Третя гілка - Росія. Четверта - Захід: Міжнародний валютний фонд, США, Євросоюз. Останнім за впливовістю експерт називає український народ.

-

Зараз ви читаєте новину «"Набрати суддів із Канади та Америки" - як покращити судову реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути