вівторок, 16 березня 2021 20:23

Коломойський втратив звання першого актора влади

Коломойський втратив звання першого актора влади
Економіст Савченко вважає, що епоха Коломойського пішла у небуття. Фото: Тарас Подолян

Епоха Коломойського завершується. Про це каже журналу "Країна" економіст Олександр Савченко.

"Олігархат в Україні розпочався за Леоніда Кучми. Де-юре - державним управлінням займаються президент, парламент і Кабмін. Де-факто - п'ять тіньових акторів влади. Найвпливовіший - олігархат на чолі з мільярдером-фаворитом. Він дружить із президентом чи підгодовує його. Певний час Коломойський вважав себе головним. Його епоха не почалась із Зеленським, але зараз завершується. На другому місці - корупціонери. Їх тисяч 10. Третя гілка - Росія. Четверта - Захід: Міжнародний валютний фонд, США, Євросоюз".

Останнім за впливовістю експерт називає український народ.

"Як влада він виникає під час Майданів. Досі брав на себе лише деструктивну функцію - скасовував рішення попередніх акторів. На конструктивну бракує ресурсів".

Ідеальна модель - союз громадянського суспільства із Заходом, вважає Савченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За яких умов Зеленський візьме в союзники Порошенка

"Але такого об'єднання зараз немає. Люди, які вміють отримувати гранти, мало пов'язані з пасіонаріями. Тому програють. А виграє олігархат, корупціонери й Росія. Ці троє час від часу об'єднуються. За місце фаворита завжди йде боротьба. Хотілося би, щоб перший актор влади пішов у небуття. Але треба здолати і корупціонерів, і РФ".

ЧИТАЙТЕ ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю У НОВОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ

Для Зеленського почався небезпечний процес.Його президентство стало можливим через консенсус олігархів і їхню боротьбу проти Порошенка. Феномен Зеленського – кульмінація олігархічного впливу на політику в Україні. Він тепер може вдатися до деолігархізації, але тим самим заперечить причини свого існування у політичній сфері. Сукупність сил і ресурсів олігархату в Україні є більшою, ніж можливості Зеленського, каже політолог Володимир Горбач.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський втратив звання першого актора влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути