вівторок, 10 травня 2011 15:59

На Тернопільщині знайшли останки 25 німецьких солдатів

Могили 25 німецьких солдатів знайшли представники Німецької народної спілки по догляду за військовими похованнями селі Оліїв Зборівського району Тернопільщини.

Як розповів сільський голова Олієва Володимир Гончаренко, на пошуки навела давня фотографія.

"На цьому фото зображена могила німецького солдата Ерхарда Шуллєра із міста Шнайтенбах. У похоронці, яку отримали родичі, було вказано, що похований він в Олієві. Але де це, німці не знали. Спочатку думали, десь під Сталінградом".

Із 1997 року фотографію передавали по сільрадах Тернопільської області. У 2006-му її побачив сільський голова Олієва.

"Я подивився, то подвір'я нашої церкви видно. Стежка до неї, сходи і старі ясени. Сфотографував, як тепер виглядає і написав до Німеччини", - розповів він Gazeta.ua.

Протягом п'яти років тривала переписка і підготовка усіх потрібних дозволів.

"Приїхали до нас представники німецької спілки і за три дні усе поховання відкопали. Місцеві люди навіть не знали, що біля нашої церкви такий цвинтар був. Усе через те, що під час війни село евакуювали. Тут проходила лінія фронту. А коли увійшли радянські війська, то всі хрести зрівняли з землею".

Останки німецьких солдатів забрали у село Потелич Жовківського району Львівщини. Там є компактне поховання загиблих німців.

"Крім людських кісток, знайшли і жетони німецької армії. Ці жетони спеціально розламували навпіл. Одну частину клали в могилу, а іншу відправляли в архів. По них можна було розшифрувати інформацію про солдата. А ще були пляшки із записками – імена, дата, місце народження, інформація про родину. Одна така добре збереглася".

Це не перша знахідка загиблих у війні на території села.

"Раніше знаходили і радянських воїнів. Так, у 97-му копали воду і виявили три останки солдатів Червоної армії".

В Олієві жодної таблички на церкві чи біля неї як нагадування про знайдених німців не буде. У селі не хочуть збурювати конфліктів.

Нагадаємо, нещодавно на Бориспільщині знайшли масове поховання, сотні людських залишків якого попередньо віднесли до часів Другої Світової. Таку знахідку виявили під час прокладання газового проводу у траншеї. Як повідомили у ВЗГ ГУМВС України у Київській області, це останки близько 200 солдат, котрі були розстріляні в часи Великої вітчизняної війни німецькими військовими.

Зараз ви читаєте новину «На Тернопільщині знайшли останки 25 німецьких солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути