середа, 19 грудня 2007 08:46

На Камчатці сталося виверження вулкану Шівелуч

На Камчатці в ніч на середу, 19 грудня, сталося потужне виверження найпівнічнішого діючого вулкана півострова, - Шівелуча.

Як відзначають вулканологи, через складнощі спостереження за вулканом в темний час доби при снігопаді визначити висоту попільних викидів неможливо, проте по аналогії з попередніми виверженнями стовпи попелу протягом 2,5 годин піднімалися не менше чим на 10-12 км.

На супутникових знімках ясно простежується 600-кілометровий попільний шлейф на захід від вулкана. Виверження спровокував обвал частини активного куполу вулкана розміром 100 на 100 метрів, який дав вихід магматичній колоні.

В даний час відбуваються окремі потужні вибухи в кратері велетня. Проте, вважають фахівці, "найближчим часом може повторитися виверження аналогічне по потужності або більшої сили".

Для населених пунктів півострова вулкан небезпеки не представляє, проте є справжньою загрозою для туристів, що знаходяться в його околицях, рибаків, мисливців. Попадання частинок вулканічного попелу в турбіни літаків може призвести до виходу з ладу механізмів, несподівані викиди утрудняють навігацію.

Вулканічний попіл здатний викликати отруєння у людей і тварин. Активізація Шівелуча загрожує також транспортним комунікаціям півострова: грязьовими потоками, що сходили з схилу велетня, неодноразово розмивалася автодорога Ключі - Усть-Камчатськ, повідомляє КорреспонденТ.

Зараз ви читаєте новину «На Камчатці сталося виверження вулкану Шівелуч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути