четвер, 02 грудня 2010 08:29

На Дніпропетровщині виявили місце, де рівень радіації більший, ніж у Чорнобилі

На Дніпропетровщині виявили місце, де рівень радіації більший, ніж у Чорнобилі

На території Дніпропетровської області екологи виявили місце, де рівень радіації подекуди більший, ніж у Чорнобилі, і перевищує максимально допустиму норму у сотні разів.

Територія забруднення порівняно невелика - приблизно 500 квадратних метрів на пустирі біля села Довгівка у Нікопольському районі. Проте поблизу живуть близько п'яти тисяч людей, які про небезпеку навіть не здогадуються.

За словами регіонального представника міжнародного екологічного фонду Олексія Ведмідського, фахівці виявили ділянки, де радіація перевищувала 2,5 тисячі мікрорентген на годину (нормою вважається 30 мікрорентген). Для порівняння, у Чорнобильській зоні поблизу реактора місцями фіксується 500-600 мікрорентген на годину.

Пустир місцеві мешканці використовують як пасовище, а залишки триповерхової будівлі облаштували під вівчарню. Влітку тут постійно живуть і люди і худоба.

Селяни і не здогадуються, що це територія колишньої фабрики з геохімічного видобутку урану, яка працювала у режимі надзвичайної таємності. Її закрили 27 років тому. За законом, тут мала б залишитись зелена галявина. Будівлі мали знести, а територію дезактивувати. Але все залишили як було.

Ще 12 років тому екологи виявили у місцевій річці Кам'янка високий рівень забруднення цезієм – з'ясувалося, що у Довгівці під землею поховані понад 7 мільйонів тонн небезпечних технологічних розчинів. Тоді домогтися якоїсь реакції офіційних осіб екологам не вдалося, а місцеві жителі відтоді живуть без питної води – вона гірка і пити її неможливо.

Нещодавно додалася інша небезпека. Шукачі металу розвідали "поклади" підземних інженерних комунікацій. Вони знімають прошарок ґрунту, який захищав довкілля від випромінювання.

"Вся територія розкопана. Пошукачі металобрухту розрили комунікації , що були на території цього виробництва і коли ми поміряли тут рівень радіації, то він був у 20-30 разів вищий за природній фон. Тобто це радіоактивні матеріали, які вже сьогодні розкриті, які впливають негативно на довкілля", - розповів еколог Юрій Бабінін.

Офіційних коментарів відповідальні особи досі не дали.

Нагадаємо, в березні Київрада передала ділянку в Дніпровському районі столиці, яка була в користуванні ВАТ "Радикал", комунальному підприємству Житлоінвестбуд-УКБ під житлову забудову.

У травні столичні чиновники заявили, що на вивезення усієї ртуті з території "Радикала" немає коштів. На території заводу залишаються неприбраними близько 200 тонн небезпечного металу.

Зазначимо, завод "Радикал" - не єдиний об'єкт, який може загрожувати і киянам, і загалом українцям. Більше половини підземних комунікацій країни, за офіційною статистикою, відпрацювали свій ресурс. Тож небезпеку можуть містити тепломережі, труби, очисні споруди.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «На Дніпропетровщині виявили місце, де рівень радіації більший, ніж у Чорнобилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути