середа, 19 травня 2010 14:05

Київ не може вивезти всю ртуть із заводу Радикал

Київ не може вивезти всю ртуть із заводу Радикал

Заражену ртуттю землю з території ВАТ Радикал до цього часу не вивезли. Також на території заводу залишаються неприбраними близько 200 тонн небезпечного металу.

Столичні чиновники заявили, що на вивезення всієї ртуті немає коштів.

"Ми прибрали з землі ртуть і вивезли її в місто Горлівку для утилізації. На жаль, на більше нам не вистачило грошей. Але поки, в такому положенні, ртуть нешкідлива. Ми готуємо програму по санації даної ділянки території. Як тільки підготуємо, передамо на розгляд у Кабмін. Лише після цього нам виділять гроші на роботи. Поки не можу сказати, про яку суму йдеться і коли саме ухвалять постанову ", - розповів начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталій Пшеничний.

У столичному управлінні МНС визнають, що проблема дійсно існує і вимагає якнайшвидшого вирішення.

"Ми постійно проводимо там заміри. Щоб не вдаватися в деталі, скажу лише, що ситуація там поки в нормі. Із землі вже давно прибрали ртуть. Залишилось лише викопати заражену землю і вивезти для утилізації. Ніякої небезпеки для мешканців прилеглих районів немає", - пояснили в ГУ МНС у Києві.

У свою чергу хіміки не рекомендують чіпати землю, адже сама ртуть не небезпечна - токсичні тільки випари.

"Зазвичай, коли виявляють великий розлив ртуті, закопують її в землю. Як правило, цю ділянку заливають бетоном. Якщо говорити про недовгострокові консервації, то на заводі Радикал вчинили абсолютно правильно. Однак якщо мова йде про велику кількість ртуті, то глибина котловану повинна бути не менше 15 метрів ", - сказала фахівець з токсикологічної аналітичної хімії Львівського національного медичного університет Зофія Кубрак.

У травні минулого року ЗМІ повідомляли, що в Деснянському районі Києва, на території занедбаного заводу Радикал під відкритим небом зберігаються сотні кілограмів ртуті. МНС підтвердило наявність небезпечних хімічних речовин на київському заводі.

Тоді екс-керівник ГУ МНС Києва Віктор Босак заявив, що з території заводу вивезли 100 тонн ртуті. Однак, за його словами, в цехах перебуває близько 200 тонн відходів, які потребують утилізації і на які тоді не знайшлося коштів.

У червні минулого року Комісія Верховної Ради України з розслідування зловживань столичної влади заявила про те, що столиця перебуває на межі глобальної техногенно-екологічної катастрофи.

Комсомольская правда в Украине.

Зараз ви читаєте новину «Київ не може вивезти всю ртуть із заводу Радикал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути