середа, 03 листопада 2010 14:11

Від часу вибуху на ЧАЕС кількість мутацій подвоїлася - учені

Від часу вибуху на ЧАЕС кількість мутацій подвоїлася - учені

На міжнародній конференції генетики оприлюднили дані про те, що мутації через вибух на Чорнобильській атомній електростанції будуть тривати 800 років.

Вчені з'ясували, що за 25 років після Чорнобильської катастрофи генетичні мутації вдвічі збільшили число вроджених аномалій у нащадків людей, які живуть на територіях, постраждалих від радіації.

Ці дані оприлюднив на Міжнародній науково-практичній конференції в Києві В'ячеслав Коновалов, доктор біологічних наук, професор, головний науковий співробітник інституту розведення і генетики тварин Національної аграрної академії наук України.

У своїй доповіді "Генетичні аспекти чорнобильської катастрофи - 25 років потому" він навів дані моніторингу по вроджених патологій у людей і тварин, пише Lifenews.

"Тільки за п'ятирічний термін після аварії на ЧАЕС зареєстровано більш ніж дворазове (2,3 рази) збільшення частот вроджених вад розвитку у новонароджених. Підвищення ризику народження дітей-мутантів на забрудненій території поки ще зберігається", - зазначив В'ячеслав Коновалов.

Раніше Gazeta.ua повідомляла про відкриття, следанном українськими та словацькими вченими. Вони виявили, що в радіоактивній зоні рослини виробляють більшу кількість захисних білків. Льон Київський і сою Сонячну посіяли в декількох кілометрах від Чорнобильського реактора. Такі ж сорту виростили на очищеному ділянці на місці колишнього села Чистогалівка.

Протеїнів у рослинах поблизу реактора було більше, ніж у тих, які росли на чистому полі.

Зараз ви читаєте новину «Від часу вибуху на ЧАЕС кількість мутацій подвоїлася - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути