Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2010 20:21

Київський "чорнобиль" накриють саркофагом з плівки

Київський "чорнобиль" накриють саркофагом з плівки

Днями на території заводу ВАТ "Радикал" у Києві на занедбаному цеху обрушився дах. Про це повідомив заводський фахівець з утилізації особливо небезпечних речовин Олександр Мельничук.

За його словами, такі НП трапляються постійно вже протягом десяти років.

"Я кожен день обходжу територію. Наприкінці минулого тижня побачив величезну дірку в даху - шифер і перекриття обвалилися. Зараз ми усуваємо наслідки обвалу. Надалі плануємо зняти аварійний дах, перемістити уламки і все, що там перебуває, на перший поверх і накрити все це паробар'єром. Він не буде пропускати випаровування ртуті. Для накриття цеху в нинішньому вигляді потрібно багато матеріалу, а якщо ми все це опустимо, буде простіше. Однак нічого з території заводу вивозитися не буде", - сказав Мельничук.

За словами Мельничука, це накриття, по суті, саркофаг. Він буде прямокутної форми, на його конструкцію натягнутий паробар'єр - спеціальне покриття, яке не пропускає пари ртуті. Візуально нагадує плівку. Під ним заховають просочені ртуттю уламки розібраного цеху, оскільки вивозити їх просто нікуди. Фірма-підрядчик - будівельна компанія АВМ.

З території заводу Радикал на ТОВ Микита Ртуть вивезено 127 тонн ртуті і більш ніж тисячу тонн забрудненого ртуттю обладнання. А також 30 т небезпечних рідких хімічних речовин, які неможливо ідентифікувати, спрямовані на ТОВ Елга (м. Шостка), пише "Газета по-киевски".

Нагадаємо, в березні Київрада передала ділянку в Дніпровському районі столиці, яка була в користуванні ВАТ "Радикал", комунальному підприємству Житлоінвестбуд-УКБ під житлову забудову.

У травні столичні чиновники заявили, що на вивезення усієї ртуті з території "Радикала" немає коштів. На території заводу залишаються неприбраними близько 200 тонн небезпечного металу.

Зазначимо, завод "Радикал" - не єдиний об'єкт, який може загрожувати і киянам, і загалом українцям. Більше половини підземних комунікацій країни, за офіційною статистикою, відпрацювали свій ресурс. Тож небезпеку можуть містити тепломережі, труби, очисні споруди.

Зараз ви читаєте новину «Київський "чорнобиль" накриють саркофагом з плівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути