субота, 10 жовтня 2020 14:32

"Ми упали далі нікуди. Недооцінюємо розвал системи освіти", - експерт
4

Український педагог, освітній експерт, публіцист, шеф-редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий
Фото: facebook.com/hromovyy.viktor
Український педагог, освітній експерт, публіцист, шеф-редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий
Дистанційне навчання найважче для учнів початкових класів
Для дистанційного навчання дитині потрібен планшет чи ноутбук, але не кожна родина може придбати ґаджет

В Україні більшає шкіл, які в умовах карантину повністю переходять на дистанційне навчання. Заклади переводять на віддалену форму у регіонах, які потрапляють до червоної карантинної зони. Також закривають школи у яких на двотижневу самоізоляцію пішли більше половини класів.

В умовах дистанційного навчання найважче контролювати першокласників, говорить Gazeta.ua освітній експерт, заслужений вчитель України Віктор Громовий:

Автор: facebook.com/hromovyy.viktor
  Український педагог, освітній експерт, публіцист, шеф-редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий
Український педагог, освітній експерт, публіцист, шеф-редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий

– Діти у нас цифрового покоління, іноді продвинутіші за батьків. Але у підготовці першокласників є специфічні речі, які має контролювати учитель. Те ж письмо, емоційна складова. В нинішніх умовах педагог має ставати консультантом для батьків. Їх роль в освітньому процесі стає головною. Іншого варіанту немає.

Міністерство освіти надало інструкції вчителям, як працювати у віддаленому режимі? Чи забезпечені діти технікою для онлайн-зв'язку із педагогами?

– Національну платформу для дистанційного навчання нам обіцяли ще у травні. Її досі немає. Тому користуємося чим завгодно. Тим же Zoom. Хоча це не платформа для віддаленої освіти.

Моя випускниця Ірина Каневська зараз проживає у США. Її дитина навчається в початковій школі. Так от там є платформи для дистанційного навчання – із математики, мови. Платформи використовують шкільні округи. При цьому, уніфікованої системи освіти в США немає. У кожному штаті – своя специфіка. Зате є національні стандарти освіти, які визначають не чиновники, а професіонали. Кажуть, що має знати і вміти дитина в певному віці.

Учителі готові до тривалого дистанційного навчання? Довшого, ніж весною.

– Педагоги докладають колосальні зусилля. Багато хто стрибає вище голови, робить фантастичні речі аби вдало вийти із становища, яке склалося. Але фахівці кинуті напризволяще. Ніхто не скинув гроші, аби купити планшети дітям у яких їх немає.

Автор: unsplash.com
  Для дистанційного навчання дитині потрібен планшет чи ноутбук, але не кожна родина може придбати ґаджет
Для дистанційного навчання дитині потрібен планшет чи ноутбук, але не кожна родина може придбати ґаджет

Я запропонував активним у Facebook батьківським спілкам зібрати старі ґаджети, які не використовуються, і передати їх дітям з малозабезпечених сімей. Ніхто не відгукнувся. У нас у суспільстві вміють займатися критиканством, але не приходять на допомогу школі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплати вчителям підвищать. Але пізніше, запевняють у МОН

Як в умовах такого викладання оцінювати знання учнів об'єктивно? Контрольні, чи тести не здаються гарним варіантом, бо школяр може їх писати знаходячи відповіді в інтернеті.

– Кожен вчитель вибудовує свій алгоритм. Може діяти за накопичувальною системою: зроби певні завдання і отримай 12 балів. Вчитель, який багато років працює із одним класом – знає можливості кожної дитини.

Домашні роботи і у звичайному режимі за дітей могли виконувати батьки. Списування у нас поширене. Це загальна проблема академічної доброчесності. Якщо її немає під час очного навчання, то і при дистанційному не буде.

Як ситуація з пандемією вплине загалом на якість освіти в Україні?

– Негативно. Але з іншого боку – пандемія дає шанс відмовитися від застарілої класно-урочної системи і максимально індивідуалізувати освіту.

Автор: Ольга Стенько
  Дистанційне навчання найважче для учнів початкових класів
Дистанційне навчання найважче для учнів початкових класів

Якби не карантин, ми би ще довго нові технології не застосовували. Для когось з'являється шанс прорватися до нових підходів, технологій.

Шкода, що українська освіта не отримала додаткових коштів. В інших країнах на трансформацію освітнього простору виділили колосальні ресурси.

Якість навчання може впасти настільки, що повністю розвалиться інститут середньої загальної освіти?

– Ми вже і так упали далі нікуди. Недооцінюємо розвалу системи освіти.

Днями у соцмережі дискутував із одною людиною. Скинув їй посилання на певні норми закону. Три речення. Людина з п'ятого разу не зрозуміла про що мова. Хоча на сторінці вказує інформацію, що закінчила один із розкручених столичних університетів. У нас купа подібних людей. Мають "корочки" про вищу освіту, але не розуміються ні в середній, ні у початковій.

Ми вже дійшли до повної профанації середньої та вищої освіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для школярів створили комікси про коронавірус

Після завершення карантину – маємо повернутися до традиційної форми навчання?

– Значна частина школярів та педагогів вже призвичаїлася до змішаного навчання. Немало учнів зрозуміли, що можуть багато робити самостійно. Учитель при цьому може виступати в ролі тьютора (наставника при дистанційному навчанні. – Gazeta.ua), коуча (персонального тренера. – Gazeta.ua), фасилітатора (педагога, який допомагає дитині в процесі розвитку. – Gazeta.ua). Можна як завгодно називати.

Ця ситуація призведе до трансформації школи. Вони більше не асоціюватимуться винятково з приміщеннями і переповненими класами. Тільки зі стилем навчання. Заклади, які завжди в авангарді, будуть використовувати нову систему значно активніше, ніж до пандемії.

Станом на 4 жовтня коронавірус в Україні виявили у 1257 школярів та 2158 учителів. Понад 83 тис. учнів перебувають на двотижневій самоізоляції. На такий карантин класи відправляють, якщо там є інфікований.

Зараз ви читаєте новину «"Ми упали далі нікуди. Недооцінюємо розвал системи освіти", - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути