вівторок, 10 червня 2014 10:24

МОЗ зірвало графік дитячої імунізації

МОЗ зірвало графік дитячої імунізації

Міністр охорони здоров'я Олег Мусій зірвав графік дитячої імунізації. (календар щеплення)

Україна залишилася з мінімальними запасами вакцин (від 10% до 30% відсотків від загальних потреб) і невизначеними термінами отримання нових партій. Причиною цього є довготривалий процес внесення змін до Календарю щеплень. Це дезорієнтує виробників та постачальників вакцин, які не спроможні спрогнозувати необхідний обсяг для проведення профілактичних щеплень. Крім того, відсутні попередні переговори з основними постачальниками щодо поставок вакцин, які унеможливлюють резервування достатньої кількості доз. Відтак, ситуація в Україні залишається критичною. Для прикладу, отримати профілактичне щеплення від дифтерії, правця, кашлюку (ацелюлярна) у Івано-Франківській області зможе трохи більше третини малюків. У Полтавській області станом на 1 травня 2014 року вакцина відсутня взагалі! Більшість препаратів зможуть доставити в України не раніше кінця року і в неповному обсязі. Це стосується і 80% вакцини для профілактики кору, паротиту та краснухи, 20% якої поставив ПРаТ "Індар" в рамках розширення контракту 2013 року за ціною 2013 року.

Що до вакцини для профілактики туберкульозу, яка вводиться на 3-5 день життя новонародженої дитини, то вона не зможе бути фактично поставлена у зв'язку із регламентуючою забороною щодо невідповідності "належній виробничій практиці" (GMP) виробників цієї вакцини, які знаходяться в Росії. До тих пір, поки українське законодавство заборонятиме ввезення туберкульозної вакцини, або знайде та підтвердить якість альтернативного постачальника, можливість забезпечення дітей необхідної імунопрофілактикою (вакцинація дітей) буде відсутнє.

"Запаси ліків на складах закінчилися. МОЗ не робить нічого для забезпечення українців безкоштовними препаратами, хоча кошти на це є. Люди змушені купувати ліки за власний рахунок, але не всі можуть це собі дозволити. Якщо ситуація не зміниться, на Україну чекають серйозні епідемічні ускладнення…", - заявила народний депутат Тетяна Бахтєєва.

Єдина вакцина, яка потенційно може забезпечити необхідну потребу є вакцина для профілактики гепатиту В. Це можливо лише тому, що її постачає національний виробник. Він готовий протягом 2 місяців після початку процедури торгів забезпечити у повному обсязі поставку цієї вакцини. Це дозволить повноцінно забезпечти новонароджених дітей у перший день життя та у 1 та 6 місяці від народження. Залишки цієї вакцини дозволять проводити профілактичну вакцинацію до середини серпня поточного року.

Це ще раз, вочевидь, підтверджує необхідність відновлення вітчизняного виробнитства життєво необхідних вакцин під патронатом держави та повну недієздатність Міністерства охорони здоров'я охороняти здоров'я громадян України.

Зараз ви читаєте новину «МОЗ зірвало графік дитячої імунізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути