пʼятниця, 01 грудня 2023 15:16

МОУ пішло шляхом відмови від стандартів НАТО у харчуванні військових, не підготувавши альтернативи – Ярова

МОУ пішло шляхом відмови від стандартів НАТО у харчуванні військових, не підготувавши альтернативи – Ярова
Через відмову від харчування за Каталогом НАТО, Державний оператор тилу МОУ хоче досягти економії коштів на закупівлях. Фото: Укрінформ

У МОУ стартував процес відмови від системи харчування військових за стандартами НАТО. Йдеться про наміри відомства роздробити Каталог продукції, згідно з яким послуга харчування закуповується для ЗСУ комплексно: постачальник гарантує військовим частинам доступність понад 400 найменувань їжі, а також її доставку, пакування, зберігання та освіження. Волонтерка і членкиня Громадської антикорупційної ради Міноборони Дана Ярова прокоментувала таку ініціативу ДП "Державний оператор тилу" у коментарі для "Громадського радіо".

Ярова переконана, що нова команда Міноборони хоче показати дуже швидкі результати, "але складні питання не мають простих рішень".

"Щоб відмовитися від якоїсь системи, потрібно спочатку підготувати нормативну базу. Тому наразі говорити про те, що Міністерство оборони вирішило піти іншим шляхом і закупляти харчові продукти не згідно зі стандартами НАТО, а якось по-іншому, то, по-перше, треба розуміти як. По-друге, треба змінити нормативну базу. Бо коли у 2015 році ми впроваджували цю систему харчування, тільки 2 роки витратили на те, щоб змінити нормативну базу під цю систему забезпечення армії. Тому, як на мене, такі гучні заяви – передчасні. Наразі закінчуються торги. Вже визначений 21 переможець по 30 областях. Зараз закінчуємо торгувати харчуванням на наступний квартал, перший у 2024 році. Поки що все йде за стандартами НАТО. Як і було в минулі роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони витратило 33,3 млрд грн на зброю та речі, яких українські військові так і не побачили

Поки не зрозуміло, чи буде така система ефективною з точки зору якості та логістики. Бо Міноборони разом із товаром, харчовими продуктами, закуповує у виробників логістичну складову", – зазначила Ярова.

За її словами, через відмову від харчування за Каталогом НАТО, Державний оператор тилу МОУ хоче досягти економії коштів на закупівлях. Однак вже зараз добове харчування військового разом із логістикою становить лише 110 грн. І це цілком ринкова ціна.

"На сьогодні прогодувати здорового чоловіка три рази на добу за 110 грн разом із логістикою дуже непросто. Але, все ж таки, це масові закупівлі, тонни їжі, тому, я думаю, зараз ми маємо більш-менш реальні ринкові ціни на харчові продукти", – пояснила експертка.

Ярова зауважила, що відмова від системи закупівель за стандартами НАТО зараз відбувається на рівні пілотного проєкту.

"Зараз йде мова про пілотний проєкт на прикладі однієї області. Про намагання проторгувати не по каталогу, а окремо, наприклад, хлібобулочні вироби та молочні продукти. Мета – визначити економічні вигоди. Чи будуть вони. Чи економніше закуповувати у виробників, чи ми лишаємось на тій самій системі забезпечення армії, на якій були останні 8 років. Треба зважити всі плюси та мінуси, і тільки після цього щось робити", – резюмувала вона.

Як відомо, у МОУ вже оголосили про виокремлення з каталогу низки продуктів, які нібито мають закуповувати окремо. А послуги з їх розвезення, пакування, зберігання – окремо.

Вказана ініціатива належить новопризначеному керівнику ДП "Державний оператор тилу" Міноборони Арсену Жумаділову.

У Верховній Раді плани МОУ щодо руйнування каталожної системи харчування не схвалюють і попереджають, що парламент відмову від стандартів НАТО не підтримає. Також експерти спростовують потребу у необхідності економії на харчуванні ЗСУ, тим паче під час війни.

Уряд продовжує змінювати підходи щодо закупівлі оборонної продукції. На час воєнного стану вони будуть розділені на дві групи. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Перша група, як пояснив міністр, – це зброя, техніка й інша продукція оборонного призначення.

Друга група – це харчування для армії.

Зараз ви читаєте новину «МОУ пішло шляхом відмови від стандартів НАТО у харчуванні військових, не підготувавши альтернативи – Ярова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути