пʼятниця, 25 червня 2010 14:04

Могильову під вікна поставили пам'ятник "закатованим міліцією" (ФОТО)

Сьогодні об 11 ранку біля входу до Міністерства внутрішніх справ, що на вул. Академіка Богомольця, 10, встановили символічну півметрову стелу з написом "Пам'яті жертв, закатованих міліцією".

У акції брало участь близько десятка осіб: правозахисники та люди, родичі яких були незаконно засуджені та закатовані працівниками міліції. Учасники одягали на праву руку чорні пов'язки з написом "Пам'яті жертв катування".

Марина Говорухіна з Української Гельсінської спілки з прав людини вимагає покарати міліціонерів і звернулась з цього приводу до глави МВС Анатолія Могильова.

"Вони катують людей. Ми хотіли передати листа міністрові МВС під назвою "Катування в міліції стає практикою". Вимагаємо належного розслідування випадків катувань. А також хотіли нагадати міністру, що є громадська рада з питань прав людини, яку він ігнорує. Рада не може зібратись, бо немає на те дозволу міністра. Розпустили управління моніторингу прав людини. Сказали, що немає коштів", - розповіла вона.

Тамара Рафальська, голова громадської організації "Рух "Громадське спонукання", прийшла покласти квіти до стели з чоловіком. Їхній син Олександр з 2001 року відбуває пожиттєвий термін у Вінницькій тюрмі N1 за вбивство чотирьох осіб. Жінка запевняє, що справу сфабриковано, син не винний. Каже, має всі для цього необхідні докази.

Через катування Олександрові зробили дві операції з видалення забійних гнійних гематом. На міліціонерів подружжя подали позов до Верховного суду. 2006-го подали позов до Європейського суду в Страсбурзі.

Адвокат Олег Веремієнко переконаний, що треба міняти систему.

"Потрібен новий Кримінально-процесуальний кодекс. Він уже два роки лежить у Мін'юсті. Чекає на прийняття у Верховній Раді. От якби його прийняли, такого свавілля не було б. Там передбачено 12 присяжних, адвоката має оплатити держава. На присяжних натиснути не можна. Або факти тиску швидко спливуть. На одного суддю натиснути значно простіше. Зараз суддям погрожують, що повбивають їхніх дітей. Люди бояться. Суддів підловлюють на хабарі", - зазначив юрист.

У приймальні міністерства прийняли звернення правозахисників.

Фото Наталії Чубенко/Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Могильову під вікна поставили пам'ятник "закатованим міліцією" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути