середа, 02 червня 2010 08:13

"Міліцію створили для утисків"

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  Студенти столичних вишів 1 червня кладуть квіти під ворота Шевченківського районного управління міліції Києва, що по вулиці Герцена, 9. 18 травня тут загинув студент педагогічного коледжу Ігор Індило
Студенти столичних вишів 1 червня кладуть квіти під ворота Шевченківського районного управління міліції Києва, що по вулиці Герцена, 9. 18 травня тут загинув студент педагогічного коледжу Ігор Індило

"Убивць на нари! Мусоряку на гиляку! Робити я не вмію, а красти я боюся, поїду я до Києва, в міліцію наймуся!" — кричать зранку 1 червня під Шевченківським районним управлінням міліції Києва понад 300 столичних студентів і кілька десятків прибічників об"єднання "Свобода". Влаштували акцію протесту.

18 травня тут загинув 20-річний Ігор Індило, студент столичного педагогічного коледжу ім. Макарова. Увечері дільничний забрав його з гуртожитку, а вранці міліціонери попросили батьків Ігоря приїхати по тіло. Мовляв, упав, забився і вмер.

— Ми вимагаємо цього тижня оголосити імена вбивць у погонах, — кричить Віталій Шабунін, 25 років. — Інакше вийдемо знову і будемо набагато агресивнішими. Поки що це мирна акція. Лише відстоюємо право жити, а не бути вбитими в будь-якому відділку.

"Свободівці" вигукують "Ганьба" та "Могильова геть" (Анатолій Могильов — керівник Міністерства внутрішніх справ. — "ГПУ"), тримають плакати "ЧК-НКВД-МВС".

До юрби підходить співак Олександр Положинський, 38 років:

— Я теж мав контакти з міліцією. Переконався, що її створили для утисків, а не захисту.

Пам"ять Ігоря вшанують хвилиною мовчання. До мітингувальників ніхто не виходить. За годину вони розходяться.

Подібні акції протесту під обласними управліннями міліції планували організувати у 18 містах України. У Львові прийшли півсотні студентів. До них вийшов 52-річний Михайло Дзюдзь, начальник міліції громадської безпеки. Сказав, що "на Львівщині не було і не буде випадків побиття міліцією громадян" і повернувся до управління.

Вінницькі студенти на акцію не прийшли.

— Їхнього лідера Івана Калицинського напередодні викликав до себе начальник управління, — пояснює правозахисник Дмитро Гройсман, 38 років. — Запропонував провести круглий стіл. Мовляв, на акції можливі провокації.

Правозахисник роздає по одній ромашці людям, які прийшли на акцію. Просить поставити їх удома і не забувати, як у міліції катують людей.

Зараз ви читаєте новину «"Міліцію створили для утисків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути