Ексклюзиви
вівторок, 15 травня 2007 16:49

Моделлю для талліннського Воїна-визволителя був естонець, який пройшов ГУЛАГ (ФОТО)

З таким сенсаційним припущенням виступила французька газета Le Monde, яка заглибилася в історію створення пам"ятника .

Після виведення в серпні 1994 року, останніх російських выйськ спалахнули суперечки про особу прототипа. Прозвучало ім"я Кристьяна Палусалу - популярного естонського героя, дворазового олімпійського чемпіона берлінської Олімпіади 1936 року, що помер в 1987 році. Депортований в СРСР в ході першої радянської окупації (з червня 1940 по серпень 1941), він вступив в Червону Армію, дезертирував і перебрався до Фінляндії, а в кінці війни був повернений до СРСР і відправлений до ГУЛАГу.

Автор монумента - естонський скульптор Енн Роос, який помер в 1990 році. До війни він був учасником близького до імпресіонізму руху "Паллас". У 1941 році радянська влада відправила його до СРСР, в табір художників, яких примушували писати портрети керівників-комуністів. Він повернувся до Естонії восени 1944 року, після відходу німців, а в 1945 році разом з архітектором Арнольдом Аласом виграв конкурс на будівництво пам"ятника.

З чуток, скульптор працював з Кристьяном Палусалу навмисно, щоб виразити безмовний протест проти радянського режиму. На користь цієї версії говорить і той факт, що борець позував для іншого пам"ятника, присвяченому естонському епосу "Кальовіпоєгу".

У "дезертирської" версії є свої противники. Пам"ятник створений між 1945 і 1947 роками. В цей час Палусалу перебував в ГУЛАзі, тому не міг послужити прототипом для пам"ятника. В усякому разі, не міг знаходитися в майстерні, вважає професор скульптури Вінну Яаанісоо. Коли в радянські часи Енна Рооса питали про це, він ухильно відповідав, що зобразив обличчя "молодого робітника, що жив недалеко від майстерні".

Айно Саан, одна з дочок Енна Рооса, розповідає, що її батько не залишив ніяких листів з поясненнями. "Моделлю був естонський солдат Червоної Армії, але не хтось визначений", - говорить вона. На фотографіях Рооса за роботою над пам"ятником ніколи не видно моделі.

Нагадаємо, пам"ятник Воїну-визволителю поставили в Талліні 21 вересня 1947 року. Наступного дня радянська влада святкували біля його підніжжя треті роковини звільнення Талліна. Для естонців це були треті роковини повернення радянській окупації, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Моделлю для талліннського Воїна-визволителя був естонець, який пройшов ГУЛАГ (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути