середа, 03 червня 2009 16:25

Міжнародний кінофестиваль повертає до України авторське кіно

Міжнародний кінофестиваль повертає до України авторське кіно

Сьогодні завершується перший Київський міжнародний кінофестиваль.

На фестивалі були представлені авторські і філософські стрічки режисерів із 20 країн. Свої майстер-класи прочитали польський режисер Кшиштоф Зануссі, британський постмодерніст Пітер Грінуей, росіянин Олександр Прошкін.

Українські кіномитці обговорили подальше майбутнє вітчизняного кінематографу з чиновниками. Ті обіцяють змінити законодавство, лобіювати українські стрічки, звільнити їх від ПДВ.

Головна інтрига фестивалю - хто ж отримає гран-прі, "Крила надії", - стане відомо сьогодні о 7-й вечора, під час урочистої церемонії закриття фестивалю.

На ці стрічки з поп-корном не ходять. Авторське кіно – постійний пошук образів, ідей, фантазій. Режисери відкривають двері у власний світ, і не кожен може переступити поріг. Однак створення іншої реальності для художників від кіно важливіше за прокатні скарби.

Аргентинський кінорежисер Марсело Трота запевняє, що і на самовираженні можна заробити.

Його батьківщина еволюціонує зі столиці серіального мила в країну арт-хаусного кіно. В 90-х Марсело з колегами відкрив кілька десятків шкіл для акторів, режисерів і сценаристів. Молоді митці-випускники безстрашно ламали всі шаблони і зробили революцію в латиноамериканському кіно.

Нині посольство Аргентини веде переговори з Україною щодо спільного виробництва кіно. Це і була основна мета організаторів фестивалю – в держави грошей на арт-хаус немає, тож без спонсорів нам не обійтися. В епоху багатомільйонних бюджетів спільне виробництво дозволяє знімати режисерам із діркою в кишені, а згодом і забезпечує прокат в країнах-партнерах.

Федір Крат, генеральний продюсер Київського міжнародного кінофестивалю: "Під час кризи по-іншому кіно знімати неможливо. В Україні багато фільмів знімається російсько-українських, польсько-українських - "Серце на долоні".

Хоча в Радянському Союзі саме українське кіно було авторським, достатньо згадати поетичні стрічки Довженка. Та у нас і сьогодні вистачає художників зі своїм, особливим поглядом на світ.

Є й глядачі, які ходять в кінотеатри не для розваги, а в пошуках сенсу життя. Тож, справа за малим – грошима.

За матеріалом ICTV

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний кінофестиваль повертає до України авторське кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути