середа, 14 квітня 2010 17:14

Міжнародна організація закликала Україну припинити тортури в міліції

Міжнародна організація закликала Україну припинити тортури в міліції

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь про стан прав людини в Україні, у якому закликала нову українську владу зробити все можливе для викорінення тортур у міліції та расової дискримінації в суспільстві.

У назві доповіді, підготовленій правозахисниками, використаний фрагмент з іннаугураційної промови президента України Віктора Януковича: "справа вище багатослів"я".

Правозахисна організація вважає, що головними проблемами України залишаються тортури в міліції, безкарність співробітників правоохоронних органів, расова дискримінація, а також відсутність механізмів для захисту прав мігрантів і прохачів притулку.

"За останні 20 років Україна досягла певних успіхів на шляху до приведення свого законодавства у відповідність до міжнародних стандартів в галузі прав людини", - сказано в доповіді Amnesty International.

"Тим не менше, Україна досі не може захистити людей, які знаходяться на її території, від катувань та інших видів жорстокого поводження під час утримання під вартою в міліції і від расової дискримінації; крім того, в країні не захищаються права біженців і прохачів притулку", - стверджують в організації.

Останній раз Amnesty оцінювала стан справ в українських правоохоронних органах п"ять років тому. За її оцінками, з тих пір міліція стала "демонструвати більше відкритості" і зробила "ряд кроків щодо викорінення тортур та інших видів жорстокого поводження".

Проте "тортури і інші види жорстокого поводження, як і раніше мають місце", відзначають експерти. При цьому вони посилаються на дані соціологічного дослідження Харківського інституту соціальних досліджень, згідно з яким 3,5% опитаних піддавалися тортурам і жорстокості в міліції.

Для вирішення цієї проблеми правозахисна організація пропонує створити незалежний орган для розгляду скарг на дії міліції. Крім іншого, ця проблема залишається предметом переговорів про асоціативне членство України в Європейському союзі.

ВВС

Зараз ви читаєте новину «Міжнародна організація закликала Україну припинити тортури в міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути