понеділок, 19 грудня 2011 10:31

Микола Чудотворець опікується воїнами, вдовами й сиротами

Микола Чудотворець опікується воїнами, вдовами й сиротами

Сьогодні, 19 грудня, християни згадують святого Миколая, архієпископа міста Мір Лікійських (ІІІ–ІV ст.). Він боронить людей від стихійних лих, особливо на воді, опікується вдовами й сиротами, покровитель шлюбів. Миколай Чудотворець — старший серед усіх святих, тримає ключі від неба, перевозить душі на "той світ", опікується загиблими воїнами, володар вітрів і штормів.

За Житієм, Святий Миколай народився 260 року в місті Мірі Лікійській (Мала Азія). Був пресвітером, єпископом. Заради порятунку людей творив чудеса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святий Миколай роздав подарунки чемним дітям Прикарпаття

В Україні на честь святого Миколая збудовано багато храмів. Відомі його чудотворні ікони. Надзвичайно шанували цього угодника Божого запорозькі козаки. Майже всі християнські народи мають звичай обдаровувати малих дітей у ніч з 18 на 19 грудня. Адже святий Миколай - ще й покровитель та вихователь дітей.

Опівночі Чудотворець заходить до кожної оселі разом зі своїми помічниками - Ангелом і маленьким чортиком Антипком. Ангел роздає подарунки чемним дітлахам, Антипко розносить різки неслухняним. Усе це складається до торбинки й кладеться разом з печивом-"миколайчиком" дитині біля подушки.

У народній свідомості Миколай Угодник виступає як селянський і взагалі як народний святий. Він - помічник і у військовій, і в селянській справі: "Миколай на море рятує, Миколай мужику віз піднімає". Він - Спаситель від всякого зла, організатор шлюбних уз, подружнього щастя, "про всяк час допомагає", "Миколай на порозі - допомагай мені в дорозі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасники благодійного турніру з більярду подарують дітям справжнє свято на День Святого Миколая

За переказами після смерті батьків св. Микола почав таємно роздавати майно бідним. Так одному зубожілому батькові підкинув золото, чим врятував сім'ю від гріхопадіння. За його молитвами вщухала буря, воскресали мертві. Будучи учасником Першого Вселенського Собору в Нікеї, святитель Миколай разом з іншими святими отцями затвердив догмати православної віри.

Історія, коли св. Микола допоміг своїми подарунками трьом дівчатам вийти заміж, розвинулася в традицію непомітно підкладати дітям подарунки на Різдво. А сам Миколай Угодник став прообразом Діда Мороза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З листопада почали закуплятися на Миколая

Святитель Миколай помер у середині IV століття в глибокій старості. Його мощі перебувають в італійському місті Барі. За церковними переказами, мощі святого збереглися нетлінними і від них зцілилася безліч людей.

Цього дня було заведено готувати кутю, узвар, печиво–"миколайчики", щоб все родило-плодило наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Микола Чудотворець опікується воїнами, вдовами й сиротами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути