середа, 18 листопада 2009 09:38

Медики "швидкої" розповіли про паніку у перші дні епідемії

Медики "швидкої" розповіли про паніку у перші дні епідемії

Першими, хто відчув на собі всю "красу" паніки, пов"язаної з грипом, були лікарі швидкої допомоги.

Після двадцяти днів вони говорять: саме 30 жовтня, коли міністр охорони здоров"я України Василь Князевич заявив, що в країні почалася епідемія A/H1N1, після обіду почався бум дзвінків.

Всі телефони центральної диспетчерської міської швидкої допомоги дзвонили не замовкаючи.

"Найцікавіше, що грип і ГРЗ виявилися всього у близько п"яти відсотків тих, хто дзвонив, - розповідають у головному управлінні міської швидкої допомоги, - решта всіх викликів - паніка".

Лікарі шепочуться: люди, яких вони оглядали в ці дні, поводилися дуже дивно, як загіпнотизовані.

"Вони не усвідомлювали, що відбувається, це насторожувало, - згадує фельдшер Валентина, яка чергувала в ті дні.

"Показовий випадок - подзвонили з держустанови: "Приїжджайте. Катастрофа. У нас хворий з температурою", - згадує медик. - Ми виїжджаємо, заходимо в офіс. Там - робота паралізована, співробітники збилися в купу на першому поверсі, у всіх такі скорботні обличчя, ми подумали, що пізно вже приїхали і допомогти хворому не можна. Пацієнтка була ізольована в окремій кімнаті, і ніхто не ризикував до неї заходити. Вона з порогу запитала: "У мене те, що ми тут всі думаємо?" Коли ж ми поміряли їй температуру - були шоковані. На градуснику - 36,8, переміряли - теж саме. Ми їй говоримо, мовляв, дівчина, у чому справа, у вас же немає температури, що ви вигадали? На що вона як заверещить: "Ви що, не чули, що по телевізору сказали: при найменших симптомах звертатися до лікаря? А може, я вже смертельно заражена, і температура ще з"явиться?"

Такий напружений стан тримався до другого листопада, відзначають лікарі. Після потихеньку перестав "розриватися" телефон, і до людей почав повертатися здоровий глузд.

"Ще ми помітили, що за три дні, поки тривала ця божевільна паніка, практично не було аварій на вулицях міста, бійок і розбійних нападів. Виходить, всі злякалися настільки, що перестали порушувати правила дорожнього руху, битися і грабувати", - дивуються медики.

"Бачили і гірше! - говорить завідувачка першого відділенням Київської міської швидкої допомоги Лариса Олексіївна, - рівно 30 років тому в Україні вже бушувала епідемія грипу. І за кількістю зафіксованих серйозних випадків була дійсно масштабною. Я тоді працювала виїзним лікарем, і можу сказати, що велика частина пацієнтів хворіли на цей грип. Швидка не справлялася, довелося задіювати службу таксі, практично всі таксисти чергували з нами. Залучали студентів медінститутів допомагати".

Примітно, що в 1980 році грип взагалі не виявлявся - всього декілька випадків. На думку медиків, українці, налякані грипом-1979, ретельно проводили профілактику хвороби.

За матеріалом Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Медики "швидкої" розповіли про паніку у перші дні епідемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути