Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2024 15:02

Малюк прокоментував скандал з журналістами Bihus.info

Малюк прокоментував скандал з журналістами Bihus.info
Голову СБУ Василя Малюка викликали для заслуховування справи щодо тиску на журналістів-розслідувачів. Фото: СБУ

Голову Служби безпеки України Василя Малюка викликали у Верховну Раду на доповідь після розслідування команди Bihus.info щодо стеження за ними.

6 лютого за відповідне рішення проголосували 159 народних депутатів, повідомив нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

Він вніс пропозицію про виклик Малюка після виступу голови Комітету з питань свободи слова Ярослава Юрчишина щодо прослуховування журналістів-розслідувачів.

"За нашою з Ярославом Железняком від фракції "Голос" пропозиції парламент погодився викликати голову СБУ Василя Малюка для заслуховування справи щодо тиску на працівників Бігус.Інфо", - додав Юрчишин.

Василь Малюк у Telegram офіційно заявив що "дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності" викликають справжнє обурення. Саме цей департамент журналісти звинуватили у стеженні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал зі стеженням за журналістами: що відповіла СБУ

"На жаль, проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин, а також мало місце публічне поширення відеоматеріалів. Наголошую - такі дії є неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень. Серед іншого, я направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ, а президент України ще 31 січня підписав відповідний указ", - вказав він.

Наголосив, що вчинки окремих співробітників не повинні перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни.

"Я, як керівник СБУ зроблю все можливе, аби кожне ЗМІ могло працювати в Україні вільно. Сьогодні ми не просто будуємо оновлену СБУ, а захищаємо демократичні цінності, серед яких – свобода слова і незалежність медіа. Для мене особисто віднині це надпріоритет!" - підсумував Малюк.

У січні в мережі YouTube з'явилося відео з телефонними розмовами нібито працівників Bihus.Info. Журналіст Денис Бігус заявив, що прослуховування і спостереження були незаконними. Редактор Bihus.Info Максим Опанасенко сказав, що за співробітниками Bihus.Info стежили щонайменше декілька місяців.

СБУ заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування і відеозйомки.

Журналістка Bihus.Info подала заяву до Нацполіції за трьома статтями - втручання в особисте життя, перешкоджання журналістській діяльності і порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер.

Зараз ви читаєте новину «Малюк прокоментував скандал з журналістами Bihus.info». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути