Ексклюзиви
понеділок, 05 лютого 2024 22:14

Скандал зі стеженням за журналістами: що відповіла СБУ

Скандал зі стеженням за журналістами: що відповіла СБУ
Приховані камери СБУ встановила у вішаки для одягу. Місце під них вирізане і в вішаках, і в стінах, розповіли Bihus.Info. Фото: Bihus.Info

Служба безпеки України заявила, що окремі співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info були клієнтами наркодилерів.

Про це СБУ заявила ввечері понеділка, після того як Bihus.Info опублікували сюжет про стеження за ними з боку спецслужби.

"Протидія організованій наркозлочинності є одним з напрямів діяльності Служби безпеки України", - заявила СБУ.

Сказали, що одна з операторів Bihus.Info фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

СБУ відкрила кримінальне провадження. Проводяться процесуальні дії, сказала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний "слуга" Арахамія катається на машинах підозрюваного у корупції бізнесмена

Також СБУ заявила про кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності (за інформацією Bihus.Info, цей департамент займався стеженням за журналістами. - Gazeta.ua) та оптимізовано напрями його роботи.

"Вважаємо, що незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом, а усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу", - заявила СБУ.

У січні в мережі YouTube з'явилося відео з телефонними розмовами нібито працівників Bihus.Info. Журналіст Денис Бігус заявив, що прослуховування і спостереження були незаконними. Редактор Bihus.Info Максим Опанасенко сказав, що за співробітниками Bihus.Info стежили щонайменше декілька місяців.

СБУ заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування і відеозйомки.

Журналістка Bihus.Info подала заяву до Нацполіції за трьома статтями - втручання в особисте життя, перешкоджання журналістській діяльності і порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер.

Зараз ви читаєте новину «Скандал зі стеженням за журналістами: що відповіла СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути