субота, 29 вересня 2018 18:44

"Макаревич — це порядність і людяність" - розповіли про померлого українського дипломата

"Макаревич — це порядність і людяність" - розповіли про померлого українського дипломата
На 78-му році життя помер відомий український дипломат Микола Макаревич. Фото: Jjkl

28 вересня на 78-му році життя помер відомий український дипломат, колишній перший заступник міністра закордонних справ Микола Макаревич.

Про свого вчителя і наставника написав інший український дипломат і громадський діяч Богдан Яременко.

Він розповів, що через чотири місяці після початку роботи в зовнішньополітичному відомстві його викликав начальник Юрій Сергеєв. Він сказав Яременку, що перший заступник міністра Микола Макаревич шукає собі помічника, і порадив йти до нього.

"Макаревич — це порядність і людяність, навіть у часи, коли всі всього боялись і сиділи засунувши язика в одне місце, Макаревич примудрявся покровительствувати і як міг допомагав і митцям, і дисидентам; це інтелігентна людина; ця робота зробить тобі кар'єру на все життя", - сказав тоді Сергеєв.

Водночас Яременко зазначає, що Макеревич був дуже вимогливим, як до себе так і до інших.

"Микола Макаревич не терпів черги у своїй приймальні і вважав образливим тримати людей в очікуванні. Він ганяв мене за будь-яку затримку з документами на підпис чи з підпису, пояснюючи, що документи — це кровоносна система будь-якого бюрократичного організму. При цьому не втомлювався вимагати — не просто носи папери, а читай і заглиблюйся в тему. Він не терпів розхлябаності, неуважності, безвідповідальності", - пише Яременко.

Дипломат також розповів, що якось "підслухав" як Макеревич вичитував одному з відомих на той час консульських керівників: "Вітю, тебе ж посадять! І я тебе не захищатиму! Ти ж хабарі береш! Я, може, теж беру, але лише від друзів, і лише сигарети!"

"Курив Микола Петрович, допоки дозволяло здоров'я, аж надто багато. Про це знали всі його друзі і не забували передати з-за кордону блок дуже дефіцитних і рідкісних тоді в Україні сигарет "Мальборо". Але річ, звичайно, не в цьому. Він прямо говорив в обличчя те, про що інші вважали за краще промовчати. При цьому завжди зберігав почуття гумору і самокритичність", - розповідає Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни показали свіже фото Сенцова

Макаревич був суворим до своїх підлеглих, але вибачатися також вмів.

"Розумієш, — пояснював мені, — я вранці, напевно, трохи перегнув палицю, коли вичитував хлопцям. Піду, зайду до них у кабінет, ніби позичити сигаретку, поговорю. Вони розумні — здогадаються, що я так вибачаюся", - зазначив Яременко.

За його словами, Макаревич був уособленням державного службовця, який розуміє, що його призначення — давати результат, а не обіймати посаду, і який при цьому живе з усвідомленням, здається, втраченої нині в МЗС істини — немає цінності вищої, ніж людина, і, зокрема, люди, що нас оточують.

Микола Макаревич народився 28 жовтня 1940 у с. Камінно-Товкачі, ніні с. Кам'янівка, Овруцький район, Житомирська область. У 1958 закінчив Київський індустріальний технікум. Пізніше у 1966 році закінчив Київський державний університет ім. Т. Шевченка - юридичний факультет, юрист-міжнародник. Після здобуття Україною незалежності у 1991 році Макаревич особисто координував критично важливу роботу із забезпечення визнання незалежної України іноземними державами і в першу чергу – країнами "Великої сімки" та доклав значних зусиль у реалізацію рішення про відмову України від ядерного арсеналу.

Зараз ви читаєте новину «"Макаревич — це порядність і людяність" - розповіли про померлого українського дипломата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути