Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2011 20:49

Майже всі українці вважають політ Гагаріна частиною нашої спільної історії

Майже всі українці вважають політ Гагаріна частиною нашої спільної історії

Переважна більшість (90%) українців пам'ятають, що представник СРСР першим побував у космосі. Про це свідчать результати опитування "50-річчя першого польоту людини в космос і перспективи розвитку космонавтики: думка українців", проведеного 20 - 31 березня 2011 Research & Branding Group.

91% впевнені, що Юрій Гагарін був першою людиною, яка побувала в космосі. Вагалися з відповіддю 8%, і 1% вважають, що це хтось інший.

Більшість опитаних вважають, що внесок України у розвиток радянської космонавтики був значним (26%) і визначальним (22%). Кожен четвертий (24%) вважає, що він був середнім, а 12% - незначним. Також 6% респондентів вважають, що Україна не причетна до радянської космонавтики, а 8% вагалися з відповіддю.

На питання, хто, на їхню думку, є першим українським космонавтом, 22% назвали Леоніда Каденюка. Більшість (61%) вагалися з відповіддю. Гагаріна першим українським космонавтом вважає 8% респондентів. На третьому місці виявився Павло Попович (3%). Ще один відсоток вважає таким Георгія Берегового і Георгія Гречка.

Майже половина українців (44%) нейтрально ставиться до космічного туризму. 32% схвалюють це явище при 18%, що виступають проти. Ще 6% не змогли ствердно відповісти на це питання.

Майже кожен третій (30%) хотіли б побувати в космосі. 62% це не цікаво, а 8% ще не визначилися.

На думку українців процеси, що відбуваються в космічному просторі впливають на їхнє життя. Майже кожен п'ятий (19%) вважає, що цей вплив істотний, а 44% вважає, що цей вплив в якійсь мірі існує. Тільки 25% вважає, що такий вплив практично відсутній, і 13% вагалися з відповіддю.

Більше половини опитаних (54%) вірять в існування яких-небудь форм життя на інших планетах. Не вірить у це кожен третій - 33%. В існування розумних форм життя на інших планетах впевнені 46%, а 40% в це не вірить. Майже половина респондентів (48%) не вірить, що в майбутньому люди будуть жити на інших планетах. Не згодні з такою точкою зору 34%.

За то майже кожен другий (49%) вірить, що польоти в космос стануть розповсюдженою формою туризму. З ними не згодні 36% опитаних.

На думку 10% українців, контакт землян з позаземними цивілізаціями можливий через 50-100 років. 16% вважає, що це відбудеться не раніше ніж через 100 років. У тому, що контакт землян з позаземними цивілізаціями неможливий упевнені 11%. 20% вважає, що позаземні цивілізації просто не існують. А кожному четвертому (26%) було важко з відповіддю. 7% більш оптимістично налаштованих респондентів вважають, що це відбудеться в найближче десятиліття. 4% вважає, що на це знадобиться 10-25 років, а ще 5% вважає, що на це піде 25-50 років.

35% українців вважає, що інопланетне життя обов'язково більш високорозвинене, ніж земна цивілізація. Майже стільки ж (32%) - не вірять в існування розумного інопланетного життя. У середньому 8% вважає, що інопланетне життя знаходиться приблизно на такому ж рівні розвитку, як і земна цивілізація, а 6%, що вона менш розвинена. Кожному п'ятому (20%) було важко з відповіддю.

Згідно з опитуванням, в те, що на сьогоднішній день Україна входить до числа космічних держав світу вірить 44% респондентів. Не згодні з таким твердженням 40%. Також переважна більшість опитаних (91%) вважає, що політ Гагаріна в космос - є частиною нашої спільної історії. Не згодні з цим лише 6%.

Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України та АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Опитано 2076 респондентів. Помилка вибірки 2,2%.

Зараз ви читаєте новину «Майже всі українці вважають політ Гагаріна частиною нашої спільної історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути