понеділок, 07 лютого 2011 14:23

НАСА уперше отримало тривимірне зображення Сонця (ФОТО)

Унікальне повне тривимірне зображення Сонця вперше отримало і розмістило на своєму офіційному сайті Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА).

Це стало можливим завдяки поєднанню даних, що надходять з двох космічних апаратів Обсерваторії сонячно-земних зв'язків (STEREO), запущеної 2006 року.

Апарати А і В на орбіті обертання навколо світила в неділю, 6 лютого, вперше досягли розриву (сепарації) в 180 градусів і опинилися в строго протилежних точках. Таким чином вони змогли передати на Землю зображення двох половин поверхні Сонця, передає ИТАР-ТАСС.

"Вперше ми можемо спостерігати сонячну активність у всій її красі тривимірно", - підкреслив Анджелос Вурлідас з наукової групи програми STEREO.

Експерт додав, що отримання тривимірного зображення є "великим звершенням" у фізиці Сонця. Це дає змогу побачити світило таким, яким воно є насправді.

"Завдяки новітнім технологіям ми можемо на відстані кружляти навколо світила і бачити, що відбувається за лінією горизонту", - пояснила учасниця проекту Мадхуліка Гухатакурта.

Як приклад вона навела ситуацію, коли сонячна пляма виникає на невидимій із Землі стороні світила, проте потім потрапляє в зону видимості несподівано для астрономів.

Обсерваторія STEREO відтепер дасть змогу дослідникам уникнути повторення подібних "сюрпризів".

Вона також допоможе більш точно прогнозувати зміну умов у космосі в зоні роботи супутників, орбітальних обсерваторій, інших апаратів, а також враховувати вплив величезних викидів плазми на магнітне поле нашої планети.

Зараз ви читаєте новину «НАСА уперше отримало тривимірне зображення Сонця (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути