Ексклюзиви
понеділок, 28 березня 2011 16:41

Британський вчений вважає політ Гагаріна нікчемною "показухою"

Британський вчений вважає політ Гагаріна нікчемною "показухою"

Британський професор ДеГроот стверджує, що перший політ людини був "показухою" радянської держави. Такий висновок вчений зробив у ході вивчення значення польоту Юрія Гагаріна.

Крім того, СРСР спровокував американців на ще більш дорогу пропагандистську витівку- політ на Місяць. Він стверджує, що не зважаючи на те, що до початку 1960-х років людство досягло набагато більш вражаючих досягнень у галузі освоєння космосу, через відсутність людини на орбіті їм не надавалося належного значення. Перший польот людини став ударом по престижу Сполучених Штатів, які пишалися своєю технологічною перевагою, і справив сильне враження на нейтральні країни. Причина настільки вражаючих успіхів СРСР у освоєнні космосу полягає в невдачах при розробці ядерної зброї, вважає ДеГроот.

Президент Дуайт Ейзенхауер і його наступник Джон Кеннеді не хотіли брати участь у такому дріб'язковому змаганні як космічна гонка. Політ людини в космос вони вважали занадто складним і дорогим задоволенням, що не має практичної користі. Оскільки США і без того випереджали Радянський Союз у супутникових технологіях.

Однак громадяни потребували героя як Гагарін. Тому політ Гагаріна газети оцінили не стільки навіть як радянський успіх, скільки як американський провал. Для нейтральних країн Радянський Союз став супердержавою.

Зрештою радники вирішили організувати місячну програму. І вже 25 травня 1961 Кеннеді сказав, що до кінця десятиліття американські астронавти досягнуть  поверхні  Місяця і  повернуться на Землю, що і сталося в 1969 році. Переважно, Кеннеді пояснював необхідність місячної програми: "Аж надто гостро постало питання престижу нації". До речі, саме тому, за словами вченого, США не стали повторювати польотів на Місяць: їм потрібен був лише той, один-єдиний, політ, щоб довести свою перевагу.

Нагадаємо, що минуло п'ятдесят років відтоді, як космонавт Юрій Гагарін став першою людиною, що облетіла  навколоземну орбіту.
Старт корабля "Восток-1" був проведений 12 квітня 1961 з космодрому Байконур. Виконавши один оберт навколо Землі на 108 хвилині, корабель завершив плановий політ (на одну секунду раніше, ніж було заплановано).

Варто зазначити, що цього року до історичної події 50-річної давності в столичному арт-центрі "Мистецький Арсенал" 2 квітня відбудеться перформанс "Гагарін-Лаунж 10.8" А також на виставкових майданчиках проекту "Космічна Одіссея" група німецьких художників "Rochus Aust/Re-Load Futura" реконструює 108 хвилин легендарного польоту Гагаріна у відкритий космос.

Зараз ви читаєте новину «Британський вчений вважає політ Гагаріна нікчемною "показухою" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути