Ексклюзиви
пʼятниця, 01 квітня 2011 13:10

Майже половина росіян продовжують позитивно оцінювати роль Сталіна

Майже половина росіян продовжують позитивно оцінювати роль Сталіна

45% росіян позитивно оцінюють роль радянського диктатора Йосипа Сталіна в історії країни, згідно з даними опитування "Левада-центру", опублікованими 31 березня.

Хоча частка опитаних, які позитивно оцінюють роль Сталіна в історії Радянського Союзу вельми висока, результати проведеного на початку місяця опитування показують, що вона знизилася в порівнянні підсумками дослідження, проведеного рік тому (51%).

35% опитаних заявили, що діяльність Сталіна мала для країни негативні наслідки, в той час як число тих, що вагаються з відповіддю на питання про роль диктатора зросла з 18% до 20%.

Як виявляється з результатів опитування, опублікованих агентством "Інтерфакс", 32% вважають, що Росія подолала наслідки сталінізму, а 30% дотримуються тієї думки, що країна лише в процесі подолання цих наслідків.

12% вважають, що неможливо подолати наслідки сталінізму, а 11% думають, що в цьому немає ніякої необхідності, оскільки "Сталін зробив багато хорошого". 15% утрималися від відповіді.

Результати опитування були опубліковані на наступний день після того, як робоча група з історичної пам'яті Ради з прав людини при президенті РФ запропонувала проект плану "десталінізації" Росії.

Документ, зокрема, передбачає заборону на перебування на держслужбі чиновників, які заперечують злочини тоталітарного режиму в СРСР. Крім того, план передбачає винесення з Мавзолею і поховання тіла засновника Радянської держави В. І. Леніна і ревізію російських офіційних пам'ятних дат.

Глава президентської Ради з прав людини Михайло Федотов заявив у четвер, що вирішення питання про поховання Володимира Леніна можна відкласти, але при цьому висловився за те, щоб сам Мавзолей на Красній площі перетворити на звичайний музей.

"У нашому проекті говориться, що треба вирішити питання про поховання Леніна. Ми не наполягаємо на тому, що це - однозначне рішення, що його треба приймати негайно. Я, наприклад, вважаю, що перетворення Мавзолею в музей - більш цікаве рішення", - сказав Федотов.

Зараз ви читаєте новину «Майже половина росіян продовжують позитивно оцінювати роль Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути