пʼятниця, 05 березня 2010 13:38

Російські комуністи поклали квіти на річницю смерті Сталіна (ФОТО)

5 березня з дня смерті Йосипа Сталіна виповнилося 57 років. У п"ятницю прихильники російської компартії поклали вінки і квіти до його могилі біля Кремлівської стіни. Вшанувати пам"ять Сталіна прийшли більше 300 осіб.

Лідер КПРФ Геннадій Зюганов, який виступив після покладання вінків, заявив, що в даний час в Росії не примножуються досягнення Сталіна і радянського народу. При цьому він підкреслив, що повністю підтримує рішення московської влади розмістити в столиці інформаційні стенди зі Сталіним.

Мер Москви Юрій Лужков в минулий вівторок підтвердив намір міської влади встановити в столиці до святкування 65-річчя Перемоги інформаційні стенди, які розповідають про роль Сталіна у Великій Вітчизняній війні.

"Ми зробимо це у відповідних пропорціях, а не як повідомляли деякі ЗМІ, що всю Москву завісять портретами керівника держави тих часів. Я не є шанувальником Сталіна, але є шанувальником об"єктивності у висвітленні історичних подій", - сказав Лужков.

Він заявив, що "викреслювати ім"я Сталіна з історії перемоги над фашизмом є неприпустимим так само, як і зносити пам"ятники". Однак ініціативу мера міста засудили, як правозахисники, так і його власна партія "Єдино Росія".

Про це заявив сьогодні представник партії В"ячеслав Володін.

У заяві Володіна говориться, що "необхідно поважати почуття і думки величезної кількості людей, сім"ї яких постраждали в результаті сталінських репресій".

Сталін помер 5 березня 1953 року в віці 73-х років. Згідно з висновком медиків, смерть наступила в результаті крововиливу в мозок. Пізніше в різний час з"явилося кілька версій смерті вождя від різних істориків, які вважали, що секретарю ЦК КПРС "допомогли" померти люди з його оточення.

По одній теорії, до смерті Сталіна могли бути причетні Микита Хрущов, Лаврентій Берія, Георгій Маленков, які не надали помираючому відповідної допомоги. Висувалася версія і про те, що Сталін був отруєний Берією. Однак ці припущення неодноразово спростовувалися.

Тіло Сталіна було забальзамовано і поміщено у Мавзолей Леніна, який в 1953-1961 рр.. називався Мавзолеєм В.І. Леніна та І.В. Сталіна. Однак у жовтні 1961 року XXII з"їзд КПРС вирішив, що "серйозні порушення Сталіним ленінських заповітів унеможливлюють залишення труни з його тілом у Мавзолеї". Тому в ніч на 1 листопада того ж року тіло Сталіна винесли з Мавзолею і поховали в могилі біля Кремлівської стіни.

NEWSru, РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Російські комуністи поклали квіти на річницю смерті Сталіна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути