середа, 05 березня 2008 12:01

У Росії повертається культ особи Сталіна

За даними останніх соціологічних опитувань, ставлення до Сталіна зазнало якісних змін: тепер 42% росіян упевнені, що країні необхідний саме такий лідер. Фігура "вождя і вчителя" все більш міфологізуєтся: Сталін подобається молодим, йому відновлюють пам"ятники, його ім"ям намагаються називати вулиці. А в рекомендованому Міносвіти підручнику його називають "героєм" і "найуспішнішим керівником СРСР".

Сталіну симпатизують дві третини людей старше 60 років. Проте, відзначають "Нові вісті", не може не турбувати позитивна оцінка його діяльності великою кількістю молоді. На питання соціологів про роль Сталіна в історії країни 36% відповідають: "Які б помилки і пороки йому не приписувалися, найважливіше - що під його керівництвом народ вийшов переможцем у Великій Вітчизняній війні". 20% заявляють: "Тільки жорсткий правитель міг підтримати порядок у державі в умовах гострої класової боротьби і зовнішньої загрози" і "Сталін - мудрий керівник, який привів СРСР до могутності і процвітання". Нарешті, 16% переконані: "Наш народ ніколи не зможе обійтися без керівника такого типу, як Сталін, - рано чи пізно він прийде й наведе лад".

У скандально відомому підручнику історії Філіппова, рекомендованому вищими чиновниками для всіх вчителів середньої школи, відстоюється нововинайдена ідеологія "суверенної демократії". Диктатор у підручнику названий автором "найуспішнішим керівником СРСР". Підручник містить комплекс ідеологічних орієнтирів для авторів шкільних історичних посібників. Коротко ці орієнтири можна змалювати так: російський народ генетично нездібний до демократії, тому завжди обирає сильну державу навіть на шкоду власним правам.

У підручнику Філіппова масові репресії називаються "деякими недоліками", стверджується, що від них постраждав в основному правлячий клас, це було обумовлено "прагненням забезпечити максимальну ефективність управлінського апарату".

Підручник активно просувається Міністерством освіти РФ. "Підручник став першим кроком до створення нової системи освіти", - наводить слова міністра освіти і науки РФ Андрія Фурсенко "Новий регіон". "У колишніх підручниках історії є набагато спірніші моменти, ніж у новому. Він вперше пройшов сувору експертизу і був винесений на суд громадськості. Давайте подивимося, що саме цей підручник зробить для освіти в Російській Федерації", - відзначив Фурсенко.

"Сталін - геній", - заявив "Інтерфаксу" в середу президент фонду "Єднання російського і грузинського народів" Владимир Хомеріки. "Він зробив все для того, щоб Радянський Союз став великою і могутньою державою. Він переміг голод, розруху і бідність", - сказав представник грузинської діаспори.

"Що стосується мільйонів загиблих, то потрібно розуміти, якиі тоді були часи. Це не жертви, яких приніс Сталін. Це жертви часу, класової боротьби. Ці жертви нікчемні в порівнянні з тим, що створила і зробила ця велика людина", - вважає Хомеріки.

Вождь знову став популярним символом. Пам"ятник вождеві намагалися встановити і в Красноярську. Ініціативу відхилив уже на останньому етапі мер міста. А в Ульяновську з"явилася ідея назвати одну з міських вулиць ім"ям Сталіна. Місцева інтелігенція була вимушена звернутися до регіональних і федеральних властей, зажадавши "дати відсіч будь-яким спробам протягнути сталінські методи політики в ХХI століття". NEWSru.
Зараз ви читаєте новину «У Росії повертається культ особи Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути