Ексклюзиви
середа, 12 березня 2008 13:10

На російських прилавках з"явилися пельмені "Сталінські ніжні" (ФОТО)

 

На російських прилавках з"явилися пельмені "Сталінські ніжні". Рекламний слоган продукту повідомляє: "Жити стало краще, жити стало веселіше". Продукцію під такою оригінальною назвою, як зазначено на яскраво-червоній упаковці, випускає об"єднання "Айсберг" з селища Ужовка Ніжегородської області. Цікаво, що один з девізів підприємства – "Вірність кращим традиціям". Але в прайс-листі компанії "Сталінські" пельмені, проте, не фігурують – є лише "Ніжні".

Нагадаємо, що напередодні 55-річчя смерті вождя в Росії проводилося соціологічне опитування, в результаті якого з"ясувалося, що фігура "вождя і вчителя" Сталіна все більш міфологізується: він подобається молодим, йому відновлюють пам"ятники, його ім"ям намагаються називати вулиці. А в рекомендованому Міносвіти підручнику історії Філіппова його називають "героєм" і "найуспішнішим керівником СРСР". Як заявив міністр освіти і науки РФ Андрій Фурсенко, "у колишніх підручниках історії є набагато більш спірні моменти, ніж у новому. Він вперше пройшов сувору експертизу і був винесений на суд суспільства".

Дійсно, в російському суспільстві Сталіну симпатизують дві третини людей старше 60 років і близько половини опитаної молоді. На питання соціологів про роль Сталіна в історії країни 36% відповідають: "Які б помилки й хиби йому не приписувалися, найважливіше – що під його керівництвом народ вийшов переможцем у Великій Вітчизняній війні". 20% заявляють: "Тільки жорсткий правитель міг підтримати порядок в державі в умовах гострої класової боротьби і зовнішньої загрози" і "Сталін – мудрий керівник, який привів СРСР до могутності та процвітання". Нарешті, 16% переконані: "Наш народ ніколи не зможе обійтися без керівника такого типу, як Сталін, – рано чи пізно він прийде і наведе лад".

Тиждень тому нащадок Йосипа Джугашвілі Євгеній, оцінюючи життя при Володимирі Путіні і життя при його дідові, заявив, що при Сталіні народу дійсно жилося "краще" й "веселіше". "За товариша Сталіна все було для народу і все робилося заради народу", – переконаний Джугашвілі-молодший.

Нагадаємо, що фразу "Жити стало краще, товариші. Жити стало веселіше" Йосип Сталін вимовив 17 листопада 1935 року на Першій всесоюзній нараді стахановців. Так "батько народів" прокоментував скасування продовольчих карток на хліб, борошно і крупу. У світлі масових репресій, які досягли піку за два роки опісля, цитата вождя набула зловісного забарвлення. У 1937 році з"явилася пісня "Жити стало краще, жити стало веселіше" (музика О.В. Александрова, слова В.І. Лебедєва-Кумача). NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «На російських прилавках з"явилися пельмені "Сталінські ніжні" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути