Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2009 16:21

Путін: Фігуру Сталіна не варто закидати камінням

Путін: Фігуру Сталіна не варто закидати камінням

Прем"єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що епосі правління Сталіна не можна дати однозначну оцінку, а фігуру самого вождя не варто "закидати камінням". Проте, на думку прем"єра, методи, якими влада в той період домагалась позитивних результатів, були абсолютно неприйнятними.

Глава уряду відповів на питання про власне ставлення до Сталіна під час "прямої лінії" з росіянами. Путін сам вибрав це питання для відповіді. При цьому, за словами прем"єра, він чудово розумів, в чому тут "засідка": відповіси "позитивно" - образяться одні, відповіси "негативно" - інші.

Путін сказав, що з 1923 року по 1953-ій, коли Радянським Союзом керував Сталін, країна кардинально змінилася, перетворившись з аграрної на індустріальну.

"Щоправда, селянства не залишилося", - відзначив прем"єр.

Він нагадав про індустріалізацію, черги за продуктами харчування і перемогу у Великій Вітчизняній війні. За його словами, зараз не можна "кинути камінь" в тих, хто стояв у витоків Перемоги. Програш у війні був би куди більш катастрофічним, відзначив Путін.

Проте, успіхи були досягнуті ціною масових репресій, культу особи і злочинів перед народом - заходами, які не можна виправдати, заявив глава уряду.

Путін і раніше називав Сталіна диктатором, при цьому відзначаючи його заслуги. У вересні він їздив до Польщі на заходи, пов"язані з 70-річчям з дня початку Другої світової війни. Тоді він визнав помилки радянського керівництва, проте у свою чергу нагадав і про роль Польщі в розділі Чехословаччини.

В кінці жовтня президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що злочини Сталіна не варто змішувати з подвигом радянського народу.

Питання про Сталіна стало одним з останніх під час восьмої "Розмови з Володимиром Путіним". "Пряма лінія" тривала більше чотирьох годин, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Путін: Фігуру Сталіна не варто закидати камінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути