Ексклюзиви
середа, 09 січня 2008 15:27

Луганчани відкрили виставку новорічних прикрас минулого сторіччя

У Луганську відкрили ретро-виставку новорічних прикрас часів Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Як повідомляє "5 канал", на виставці представлені ялинкові іграшки і листівки від царської Росії до 70-х років минулого століття, які були виготовлені на території України.

Перші ялинкові прикраси робили з матеріалів недовговічних – картону і вати, тому якби не музей сучасникам довелося б лише здогадуватися, якою була новорічна ялинка навіть півсторіччя тому, йдеться в сюжеті.

Виставку ретро-прикрас відкриває ялинкова "машина часу" – знизу розвішані найстаріші іграшки прабабусь, а над ними – сучасні.

Тварини і свійські птахи з картону, садовина та городина – гордість музею, бо це перші виготовлені в Україні прикраси.

Історія вироблення ялинкових іграшок мала перерву: 1929 року радянська влада Новий рік і Різдво занесла до переліку буржуазних свят. Відтоді ялинок не прикрашали до кінця 30-х, і тому новорічних прикрас із доопального періоду збереглося небагато, зазначає канал.

За словами завідувачки експозиції Алли Макарової, найбільш цікаві дві іграшки – клоуна та хлопчика в зимовому одязі.

"У них каркас із дроту, а потім у середині спресована бавовна. А потім усе це обклеювалося спеціальним розчином клейстеру й обсипалося блискітками. Ну, там цікаво, що голівки виготовлювалися з глини й розписувалися", - розповіла вона.

Ретро-Діда Мороза для колекції змогли знайти лише одного – його господарі привезли із Прикарпаття.

Основа колекції – це прикраси 50-х – 70-х років ХХ сторіччя. Більшість із них виготовлені зі скла і передають увесь колорит тих часів.

Хрущовська кукурудза, космонавти, копії перших штучних супутників землі - от що найчастіше розвішували на домашні ялинки. А особливо популярними були червоні зірки, передає канал.

У музеї також є й перші виготовлені в Україні ялинкові прикраси, але їх збереглося небагато. Тварини і свійські птахи з картону, та фігурки людей складної техніки пап"є-маше.

Усі іграшки, вироблені до 1966 року, Міжнародна асоціація колекціонерів вважає антикварними. Адже вік кожного такого витвору короткий.

Усі ці експонати працівники музею збирали самотужки, тому і з відвідувачів виставки грошей не беруть. Тут лише просять усіх цікавих за можливістю поповнювати колекцію.

Зараз ви читаєте новину «Луганчани відкрили виставку новорічних прикрас минулого сторіччя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути