Ексклюзиви
вівторок, 18 червня 2024 18:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Кулеба зробив заяву щодо повернення українців з-за кордону

Кулеба зробив заяву щодо повернення українців з-за кордону
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зробив заяву щодо повернення військовозобов'язаних з-за кордону. Фото: Getty Images

У питанні заохочення українців повертатися з-за кордону на Батьківщину треба знаходити правильні інструменти і взаємодію.

У цьому питанні не можна дотискати. Про це на пресконференції з першою леді України Оленою Зеленською щодо 4-го Саміту перших леді та джентльменів заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає "Укрінформ".

"Треба знайти правильні слова, правильні інструменти і правильну взаємодію. Тут (у питанні повернення українців - Gazeta.ua) не можна дотискати", - зазначив Кулеба.

За його словами, спілкування з урядами країн, в яких зараз перебуває найбільше українських громадян, свідчить, що, з одного боку, вони задоволені тим, що українці у них живуть, працюють і адаптуються в їхніх суспільствах, а з другого - вони хочуть допомогти повернути їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді заявили, що не будуть змушувати 17-річних українців повертатися з-за кордону до України

"Вони (уряди країн перебування українців - Gazeta.ua) самі знаходяться в дуже вузькому просторі для маневру, тому що ти не можеш робити це примусово. І так само й для нас", - зауважив очільник МЗС.

Кулеба зазначив, що серед загальної кількості українців за кордоном є люди, які не мають куди повернутися або не можуть цього зробити через хворобу, необхідність догляду за близькими та інші подібні гострі гуманітарні питання.

"Я думаю, якщо цю групу відставити вбік, для решти українців, які зараз за кордоном, ми всі присутні в цій залі, ті, хто сьогодні складає сесію в університетах, ходять на роботу в полях, на заводах, у бізнесі, наочний доказ того, що в Україні можна жити, розвиватися і ростити дітей", - додав український міністр.

В Україні діють воєнний стан і загальна мобілізація військовозобов'язаних.

18 травня набув чинності закон про мобілізацію. До 16 липня усім військовозобов'язаним, призовникам і резервістам віком від 18 до 60 років необхідно оновити свої дані через застосунок Резерв+, у ЦНАПі чи в ТЦК, повідомило Міністерство оборони.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба зробив заяву щодо повернення українців з-за кордону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути