субота, 09 січня 2010 16:48

Китайську валюту визнали найбільш недооціненою у світі

Китайську валюту визнали найбільш недооціненою у світі

Журнал TheEconomist опублікував "індекс Біг Маку", який оцінює купівельну спроможність національних валют тільки за одним показником: скільки коштує знаменитий гамбургер від McDonald"s.

За підрахунками журналу TheEconomist, найбільш переоціненою валютою світу є норвезька крона. В Осло за популярний гамбургер споживачеві доведеться віддати більше 7 доларів. У Китаї, валюта якого недооцінена по відношенню до американської валюти майже на 50 відсотків, Біг Мак обійдеться покупцеві в 1,83 долара. У Росії, де вартість Біг Маку складає 2,34 долара, рубель недооцінений по відношенню до долара більш ніж на 30 відсотків.

Причина вибору Біг Маку як індикатора валют пояснюється тим, що він продається майже по всьому світу. Деякі банки також використовують для подібних розрахунків "індекс iРod".

У 2009 році найбільший швейцарський банк UBS опублікував щорічне дослідження "PricesandEarnings", в якому найбільші міста світу, зокрема, порівнювалися по внутрішній купівельній спроможності населення. Банк, наприклад, підрахував, скільки городянам в різних країнах світу вимагається часу, щоб заробити на Біг Мак. З"ясувалося, що середньостатистичному жителеві мегаполісу для покупки сендвіча потрібно пропрацювати 37 хвилин, а москвичеві - 21 хвилину.

Подібні "продуктові індекси" використовуються не тільки для розрахунку купівельної спроможності національних валют, але і для наочнішої передачі інформації про достаток жителів якої-небудь країни.

За матеріалом Лента.Ру
Зараз ви читаєте новину «Китайську валюту визнали найбільш недооціненою у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути