понеділок, 13 травня 2013 13:37

Катерина Самойлик пританцьовувала під "Катюшу" на фестивалі бардів
7

Фото: Фото: Олександр Гунько

В Асканії-Новій на Херсонщині пройшов фестиваль бардів, поетів і музикантів

9-11 травня в селищі Асканія-Нова на Херсонщині відбувся ІІІ Відкритий фестиваль авторської пісні, поезії та музичного мистецтва "Скіфія-2013". У ньому взяли участь виконавці з України, Росії і Білорусі.

"Вік учасників — від 10 років до тих, кому за 60, - розповідає один з організаторів дійства, викладач місцевої музичної школи Андрій Прудников. - Торік у нас виступав московський бард Павло Фахртдінов. Отримав культурний шок. Діти потім ще пару тижнів співали його пісні. Також ми популяризуємо гарну поезію — ліричну, громадянську, філософську. Нині до нас приїхали виконавці з Києва, Мінська, Сімферополя, Бєлгорода, Гомеля, Сум, Дніпропетровська, Запоріжжя, Нікополя, Дніпродзержинська, Маріуполя, Сіверськодонецька, Херсона, Нової Каховки та інших міст."

"Мене загітував сюди приїхати бард Олексій Нежевець, - каже поет із Гомеля Володимир Ступінський. - Він виступав тут торік, був захоплений вашим фестивалем. Приїхали цілою групою своєю машиною. Їхали 15 годин без зупинок."

Відкрили фестиваль 9 травня. На центральній площі біля будинку селищної ради встановлена сцена. Над будівлею — прапори України і Перемоги. Глядачів від сцени відділяє металева загорожа. О 19.30 на площі збирається з півтисячі глядачів. Деякі сидять на лавках по периметру площі.

"Де ж асканійці?" - питаю місцеву мешканку Марину Юдченко.

"На заробітках — у Росії, Португалії, Італії, в Києві, - відповідає. - Та уже й городні роботи почалися. Сьогодні дали воду на дачі. Пізніше підтягнуться, народ буде."
По гучномовцю транслюють фронтову пісню "Катюша". До площі під'їжджає темно-сіра "Шкода". З неї виходить колишні народна депутатка Катерина Самойлик. Почувши мелодію, починає пританцьовувати. Голосно вітає усіх зі святом, розціловується з місцевим начальством. Її ведуть до сцени.

Під мелодію "Поклонимся великим тем годам" на сцену виходять організатор фестивалю Андрій Прудников і його колега Юлія Бабій. Вітають усіх з Днем Перемоги, дякують місцевим керівникам і підприємцям, які допомогли в проведенні фестивалю.

"Іще два роки і ми з вами загремим..." - говорить зі сцени Катерина Самойлик.

"Під фанфари", - зауважує літня жінка у світлій блузці і квітчастій спідниці. Вона стоїть біля ялинки в центрі площі.

" ...не тільки на Херсонську область, а й на всю Україну", - продовжує екс-нардеп.
Концертну програму відкриває білоруський бард Олекса Нежевець. Виконує під гітару пісню Висоцького "Только он не вернулся из боя" та ще кілька фронтових творів. Деякі глядачі підспівують.

"Цей фестиваль — один із свіжих ковтків повітря, - говорить співак, зійшовши зі сцени. - Тут такі високі енергії, тонкі вібрації, - показує рукою в бік ботанічного дендропарку.

"Три роки тому я пітримав ініціативу наших музикантів, - каже селищний голова Вадим Поліщук. - За ці роки рівень фестивалю зріс. Асканія відома своїм біосферним заповідником. Я хочу, щоб наше селище стало місцем фестивалів. Раніше ніколи таких заходів тут не було. Для молоді це гарний приклад, щоб займатися мистецтвом і літературою. Жодної копійки з місцевого бюджету на фестиваль не пішло. Усе проходить завдяки місцевим підприємцям."

"Миколайович, а салютик буде?" - звертається до голови літній низенький чоловік.

Поступово площа заповнюється людьми. Збирається понад 2 тисячі гладачів.

"А народу! - каже у натовпі огрядна білява молодиця, озираючись довкола. - Алєс капут!"

Вечір закінчується святковим фейерверком і дискотекою, що триває до опівночі.

"Боже, яке небо над Асканією, - каже руда жінка, що іде під руку з чоловіком. Дивиться у зоряне небо. - Це просто космос!"

Другого дня на базі відпочинку, де розташувалися учасники фестивалю, журі прослуховує учасників для відбору на конкурсний концерт. Прослуховування відбувається у саду "на пеньках".

"Я читаю реп, можна під фонограму?" - питає юна поетеса з Нової Каховки Арина Боровик.

"У нас це не передбачено", - каже член журі Сергій Волошин з Маріуполя. Дівчина читає довгий вірш про нерозділене кохання.

"Цей вірш розпадається на два окремих твори", - зауважує Володимир Ступінський.

Після вечірнього концерту проходить нагородження переможців. Гран-прі та приз від Катерини Самойлик завоювала Яна Гершанік з Дніпропетровська. 
11 травня для учасників фестивалю провели безкоштовну екскурсію по заповіднику. У музичній школі відбувся концерт класичної музики викладачів Херсонського училища культури Марії Топчій на гітарі та Лесі Пазушенко на домбрі.

На території селища знаходиться всесвітньовідомий біосферний заповідник "Асканія-Нова" - одне із 7 природних чудес України. Заснований 1898 року німецьким колоністом Фрідріхом Фальц-Фейном. Заповідна зона єдиного в Європі типчако-ковилового степу складає 11 тис. га.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Самойлик пританцьовувала під "Катюшу" на фестивалі бардів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути