субота, 11 травня 2013 16:37

Львовом пройшли військові та стародавні лицарі – місто святкує 757-річчя
14

Фото: Фото: Ольга Швед

11 травня об 11 годині ранку з нагоди відзначення 757-річчя міста Львова по центральних вулицях міста пройшов святковий парад, у якому взяли участь понад 2 тис осіб. Парад розпочався з пл. Адама Міцкевича, пройшов проспектом Свободи, вулицею Беринди до площі Ринок. У святковій ході взяли участь Король Данило, колективи Центру творчості дітей та юнацтва Галичини, оркестр "Сурми Галичини", барабанщиці, народні колективи, оркестр Академії сухопутних військ, дитяча студія "Горицвіт", ансамбль "Горицвіт", шкільні колективи, дитячі театралізовані літературні герої, спортивні організації силових, олімпійських та екстремальних видів спорту, громадські організації та об'єднання, представники ДЮСШ, велосипедисти, пластуни, представники 3 байкерських клубів, представники ЗАЗ "Козак", стародавні лицарі в обладунках на конях.

"Ми готувалися до ходи близько місяця. Хотіли вразити львів'ян і гостей міста не лише народними костюмами, а й танцями", - каже учасник ансамблю народного танцю "Горицвіт" Петро.

На площі Ринок львів'ян привітав міський голова Львова Андрій Садовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книжку про довоєнний Львів Юрій Винничук писав вісім років

"Я сьогодні хочу привітати всіх нас із святом - з Днем народження Львова. Дякую всім львів'янам і гостям, які так численно приїхали розділити з нами 757 день народження нашого міста. Ми всі з вами любимо Львів, і Львів віддячує нам прекрасною, чудовою атмосферою. Я хочу висловити вам слова великої шани і поваги, я маю велику надію, що наш охоронець - святий Юрій, завжди буде нас з вами обороняти", - каже Садовий.

Під час підняття штандарту над Ратушею сурмачі традиційно виконували мелодію міста, яку написав спеціально до Дня міста композитор Юрій Ланюк.

Усе місто по-святковому вбране – озеленені клумби, чисті вулиці та тротуари, всюди підняті прапори України та Львова. У центрі міста гуляють кілька тисяч туристів із різних міст України та з-за кордону. Лунає українська музика.

"Такого масштабного святкування дня міста, як у Львові, я ще не бачила в українських містах, а я скрізь буваю. У нас святкування потрібне лише для звітності мерам, а у вас долучаються і підприємці і самі львів'яни. Якийсь чоловік сьогодні зранку привітав мене з днем Львова і подарував тюльпан. У кав'ярні зробили знижку на честь уродин міста. Львів'яни насправді його люблять, це помітно", - каже Марія Козельська із Харкова.

На урочистих зборах з нагоди святкування дня Міста міський голова Львова Андрій Садовий нагородив відзнакою "Почесний знак Святого Юрія" пароха храму Вознесіння ГНІХ Української Греко-Католицької Церкви отця Олексія Васьківа з нагоди 70-річчя від дня народження та 30-річчя священицького служіння Церкві Христовій та українському народові. Також відзнаку отримав Ключар Свято-Покровського Кафедрального собору УПЦ КП о. Павло Кочкодан з нагоди 40-річчя священицького служіння та активну пастирську та місіонерську діяльність серед вірних Церкви Христової. За мужність, наполегливість, велику силу волі, вагомий внесок у розвиток параолімпійського спорту, промоцію Львова у світі і з нагоди Дня міста "Почесний знак Святого Юрія" мер Львова вручив спортсмену, золотому та срібному призеру у легкоатлетичних змаганнях на Європейських іграх спеціальної олімпіади, члену Львівського обласного добровільного товариства захисту неповносправних дітей та інвалідів дитинства "Довіра" Роману Солтису.

У програмі святкувань – концерти, майстер-класи, танці тощо. Завтра, 12 травня, в Шевченківському гаю відбудеться фестиваль "Святкуймо Воскресіння разом".

Зараз ви читаєте новину «Львовом пройшли військові та стародавні лицарі – місто святкує 757-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути