вівторок, 17 лютого 2009 11:31

Ймовірність дефолту в Україні оцінюється у 90% - банківські аналітики

Ймовірність дефолту в Україні оцінюється у 90% - банківські аналітики

Банківські аналітики вважають, що Україна перебуває на межі дефолту. Промислове виробництво в Україні скоротилося на 26%, порівняно з минулим роком, гривня втратила майже третину своєї вартості порівняно з доларом, а Міжнародний валютний фонд має сумніви щодо надання нових траншів стабілізаційного кредиту.

Про це повідомляє інтернет-видання Euobserver.

За словами аналітика Commerzbank Ульріха Лейтманна, вірогідність суверенного дефолту оцінюється у 90%. "Це може статися в найближчі два квартали", - сказав він.

Може виникнути такий самий дефолт, як був у Росії в 1998 році

"Політична боротьба між президентом України Віктором Ющенком та прем"єр-міністром Юлією Тимошенко напередодні президентських виборів тільки погіршує ситуацію", - зазначає Euobserver.

Видання пише про те, що деякі експерти не виключають використання Ющенком свого впливу на Національний банк України з метою попередження продажу урядом Тимошенко цінних паперів для покриття боргових зобов"язань.

"Одна сторона може спровокувати такий вид суверенного дефолту для отримання політичних дивідендів", - заявив виданню експерт банку HSBC Олександр Морозов.

"У такому випадку Тимошенко не зможе виконати зобов"язання перед своїм електоратом щодо виплати зарплат, пенсій тощо", - додав експерт.

Видання вважає, що, найвірогідніше, в Україні може виникнути такий самий дефолт, як був у Росії в 1998 році.

При цьому, у випадку дефолту в Україні, найбільше можуть постраждати австрійські, французькі, шведські, італійські та німецькі банки із загальною сумою участі в економіці країни у 30 млрд євро.

У той же час, прямі інвестиції в Україну скоротилися майже на 2 млрд дол.

Чистий відтік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) з України в жовтні-грудні 2008 склав 1,898 млрд дол, тоді як в третьому кварталі приріст склав 1,17 млрд дол, другому, - 3,553 млрд дол і першому - 3,365 млрд дол.

За даними Держкомстату, в цілому за підсумками 2008 року приріст сукупного обсягу іноземного капіталу в економіці країни, з урахуванням його переоцінки, втрат, курсової різниці (мінус 3,9 млрд дол) за 2008 рік склав 6,181 млрд дол, що на 22,1% нижче за рівень попереднього року.

Як повідомляє Держкомстат, в 2008 році в економіку України іноземні інвестори вклали 10,911 млрд дол прямих інвестицій, що на 25,3% більше надходжень в 2007 році. При цьому з країн ЄС поступило 8,766 млрд дол (80,3% загального об"єму), з країн СНД - 0,933 млрд дол (8,6%).

Іноземні інвестори залишили Україну

Одночасно в 2008 році нерезиденти вилучили капітал на суму 0,845 млрд дол, що на 28,3% менше, ніж роком раніше.

Загальний обсяг ПІІ до України за станом на 1 січня 2008 року склав 35,723 млрд дол, що на 20,9% більше, ніж на початок року. З розрахунку на одну людину ПІІ оцінюються в 775,3 дол в порівнянні з 812,1 дол кварталом раніше, уточнює Держкомстат.

Сума кредитів і позик, отриманих підприємствами України від прямих інвесторів, в четвертому кварталі скоротилася на 0,252 млрд дол, або на 4,6%.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, включаючи позиковий капітал, на 1 січня 2008 року складав 40,957 млрд дол в порівнянні з 43,107 млрд дол на 1 жовтня.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що іноземні інвестори залишають Україну не лише через економічну кризу, а й через вкрай високий рівень корумпованості українських чиновників.

За матеріалами УНІАН, Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Ймовірність дефолту в Україні оцінюється у 90% - банківські аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути