понеділок, 20 липня 2009 09:13

Ізраїль відмовився припинити будівництво у Східному Єрусалимі

Ізраїль відмовився припинити будівництво у Східному Єрусалимі
Прем"єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відхилив у неділю вимогу адміністрації США про заморожування житлового проекту в Східному Єрусалимі, ризикуючи ще більше ускладнити відносини з головним союзником, незадоволеним триваючим будівництвом у єврейських поселеннях.

Східну частину міста, де заплановано будівництво, міжнародне співтовариство відносить до окупованих територій і вважає зведення там житла для єврейських сімей частиною поселенської діяльності.

"Хотів би знову підкреслити, що об"єднаний Єрусалим є столицею єврейського народу і Держави Ізраїль. Наш суверенітет над ним не може бути оскаржено, що означає, зокрема, що мешканці Єрусалиму можуть купувати квартири у всіх частинах міста", - зазначив він.

Радіостанції Коль Ісраель і Галей ЦАХАЛ раніше повідомили, що посла Ізраїлю у Вашингтоні Міхаеля Орена наприкінці тижня запросили до Держдепартаменту США, де йому було сказано, що зведення житлового комплексу у східноєрусалимському кварталі Шейх-Джаррах повинно бути зупинено.

"Ми проводимо політику відкритого, неподільного міста без поділу за національним чи релігійним принципом. Ми не можемо прийняти ідею, що євреїв можуть позбавити права жити і здобувати власність у всіх частинах Єрусалиму", - сказав прем"єр.

Комплекс, розрахований на 20 квартир, планується звести на місці колишнього готелю, який викупив американський мільйонер Ірвінг Москович - відомий прихильник розширення єврейської присутності в Єрусалимі.

***

Ізраїльський Кнесет (парламент) у 1980 році проголосив Єрусалим єдиною і неподільною столицею єврейської держави, включивши в його адміністративні кордони арабські квартали і передмістя. Міжнародне співтовариство не визнало цей односторонній акт, однак Ізраїль досі не погоджується розглядати територію Східного Єрусалиму як частину Західного берега ріки Йордан, і не вважає єврейські квартали, що зводяться там, поселеннями на окупованих територіях.

Як стверджує муніципалітет Єрусалиму, в адміністративних межах міста "всі дозволи на будівництво видаються на основі єдиних критеріїв без урахування релігійної, національної чи іншої приналежності власника".

Палестинці претендують на створення в східній частині міста, зайнятої ізраїльтянами в ході війни 1967 року, столиці своєї держави.

Нагадаємо, 14 червня прем"єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оголосив про готовність погодитися на створення незалежної палестинської держави, якщо її буде демілітаризовано, і вона визнає Ізраїль державою єврейського народу.

22 травня на церемонії, присвяченій святкуванню 42-ої річниці об"єднання міста під владою Ізраїлю під час шестиденної війни, глава ізраїльського уряду заявив, що Єрусалим назавжди залишиться неподільною столицею єврейської держави.

За матерiалами: РІА Новості, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль відмовився припинити будівництво у Східному Єрусалимі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути