пʼятниця, 26 червня 2009 11:12

Лідер ХАМАСу відкинув умови Нетаньягу

Лідер ХАМАСу відкинув умови Нетаньягу
Один із лідерів палестинського руху ХАМАС, який проживає у вигнанні в Сирії, Халед Машааль відкинув поставлені прем"єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу умови щодо мирного врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту.

Між тим, Машааль привітав позитивне прагнення Обами, яке сприятиме відновленню мирних переговорів.

Крім того, Машааль заявив у четвер у Дамаску, що палестинці чекають від США конкретних дій, а не тільки зміни тональності.

"Ми вітаємо зміни в тональності (президента Обами), але ми не зачаровуємося цими речами", - сказав він, під час виступу з "важливою політичною промовою".

Єдине, що може переконати палестинців, підкреслив Машааль, це "справжні зусилля американської адміністрації, спрямовані на припинення (ізраїльської) окупації, зняття гніту з палестинського народу і надання йому права самому вирішувати свою долю".

"Нова мова" Барака Обами є, за словами лідера ХАМАСу, лише "перший крок у правильному напрямку до прямого діалогу без умов".

При цьому, підкреслив він, "взаємодія з ХАМАСом і силами палестинського опору повинна проводитися на основі поваги до волі палестинського народу, його демократичного вибору, а не через нав"язування умов".

У січні 2005 року ХАМАС здобув переконливу перемогу на муніципальних виборах у секторі Газа. Однак США, які вважають цей рух терористичною організацією, й інші країни Заходу відмовилися від співпраці з ним і зажадали від ісламістів визнати Ізраїль і відмовитися від насильства.

Для ХАМАСу, сказав Машааль, "головним пріоритетом є не визнавати інших, а визнання ними прав нашого народу і його права на вирішення власної долі".

Голова політбюро ХАМАСу заявив, що очолювана ним організація готова співпрацювати з американською адміністрацією і будь-якою іншою міжнародною силою, що діє в цьому напрямку".

Нагадаємо, 14 червня прем"єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив про готовність погодитися на створення незалежної палестинської держави, якщо її буде демілітаризовано і вона визнає Ізраїль державою єврейського народу. У такій конкретизованих формі голова правого ізраїльського уряду вперше визнав формулу "дві держави для двох народів" в якості кінцевої мети палестино-ізраїльського врегулювання.

Керівництво Палестини назвало промову прем"єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу такою, що "підриває" всі зусилля зі встановлення миру в регіоні, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Лідер ХАМАСу відкинув умови Нетаньягу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути