четвер, 18 червня 2009 09:11

ООН закликає Ізраїль припинити блокаду Сектора Гази

ООН закликає Ізраїль припинити блокаду Сектора Гази
Майже чотири десятки міжнародних гуманітарних організацій на чолі з ООН звернулися до Ізраїлю із закликом припинити економічну блокаду Сектора Гази, в результаті якої до палестинців не потрапляють навіть дитячі іграшки та підручники.

Як сказано в спільній заяві 38 організацій, яка була поширена в штаб-квартирі ООН в середу з нагоди другої річниці встановлення ізраїльської блокади, ці санкції завдають шкоди всьому півторамільйонному населенню Сектора Гази, при цьому в першу чергу жертвами стають звичайні жінки, діти і літні люди.

Також у зверненні сказано, що кількість товарів, які допускаються до ввезення в Газу, в чотири рази менша, ніж до початку блокади. Вісім з десяти вантажівок везуть харчі, однак і ці поставки обмежені лише 18 видами продуктів харчування. Заборонено постачати насіння і телят , тому палестинські фермери не можуть заповнити брак поживних продуктів. Навіть одяг і взуття, іграшки і шкільні підручники регулярно забороняють для ввезення.

У документі також вказується, що "подальше удушення економіки сектора Гази призвело до небувалого зростання рівня безробіття і бідності і майже повної залежності від гуманітарної допомоги". У результаті якість життя палестинців перебуває на дуже низькому рівні.

ООН та гуманітарні організації звертають увагу на те, що тисячі мешканців Гази так і не можуть відновити або провести навіть дрібний ремонт своїх будинків, зруйнованих в результаті військової операції Ізраїлю в грудні минулого - початку цього року, оскільки в сектор заборонено ввозити будматеріали.

"Тисячі палестинців живуть з дірами в стінах, розбитими вікнами, без водопроводу", - сказано в заяві.

У зв"язку з цим ООН, а також інші гуманітарні організації закликали до негайного зняття обмежень на ввезення до Гази всіх гуманітарних вантажів, а також до відновлення торгівлі, яка дала б змогу знизити рівень бідності та безробіття в секторі.

Як відомо, 27 грудня 2008 року, після чергового ракетного обстрілу ізраїльської території бойовиками ХАМАС, Ізраїль почав операцію Литий свинець. В результаті тритижневих боїв загинули понад 1 тис. палестинців, було зруйновано безліч будинків, шкіл та інших об"єктів інфраструктури.

Пізніше палестинцям було виділено кілька мільярдів доларів на відновлення Сектора Гази, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «ООН закликає Ізраїль припинити блокаду Сектора Гази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути