четвер, 04 червня 2009 14:22

Обама закликав мусульман до початку нової ери відносин

Обама закликав мусульман до початку нової ери відносин
Барак Обама закликав мусульман світу до початку нової ери відносин. Виступаючи в Каїрі з промовою, яку Білий дім вважає "історичною", американський президент закликав залишити у минулому взаємні підозри і розбіжності між США та ісламським світом. При цьому Обама обмовився, що відносини США з їхнім головним близькосхідним союзником - Ізраїлем - залишаються непорушними.

За словами Обами, нові відносини США з ісламськими країнами повинні будуватися на взаємній зацікавленості і взаємоповазі. Крім того, президент закликає зрозуміти, що "Америка та іслам не є взаємовиключними силами і не повинні змагатися". Виступ в Каїрському університеті - ключовий момент близькосхідного турне Обами, яке включає зупинки в Саудівській Аравії та Єгипті.

Обама, який зайняв пост президента в січні, прийшов в Білий дім під гаслом перегляду зовнішньої політики, яку проводила адміністрація Джорджа Буша. Зокрема, нова влада прагне активніше використовувати дипломатію і шукає нових підходів до відносин з противниками. У своєму каїрському виступі президент США багато говорив про повагу, терпимість і свободу вибору.

Відзначаючи історичні досягнення ісламської цивілізації, Обама разом з тим оголосив про необхідність прогресу, зокрема в питанні прав жінок. Як з"ясувалося, американська адміністрація планує розвивати програми в сфері освіти, науки та інвестицій для мусульман, що живуть в США.

У своєму виступі Обама торкнувся широкого кола питань. Наприклад, він підкреслив необхідність боротьби з "жорстоким екстремізмом" у всьому світі і оголосив, що даний момент є переломним для вирішення суперечки навколо ядерної програми Ірану. Кажучи про непорушність відносин з Ізраїлем, Обама одночасно виступив на користь палестинської державності і засудив заселення ізраїльтянами на західному березі річки Йордан, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Обама закликав мусульман до початку нової ери відносин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути