четвер, 08 травня 2008 10:29

Ізраїль святкує 60 років незалежності

Сьогодні, 8 травня, Ізраїль відзначає своє головне державне свято - День незалежності. А цього року у країни ювілей. З моменту проголошення держави Ізраїль пройшло рівно 60 років, повідомляє NEWSru.co.il.

Як відомо, сама церемонія підписання Декларації про незалежність, яка проголосила утворення єврейської держави, відбулася 14 травня 1948 року, документ набув чинності наступного дня - 15 травня. Проте, як і решта всіх ізраїльських свят, День незалежності відзначається за єврейським місячним календарем - п"ятого дня місяця іяра.

Так трапилося, що цього року цей день випав на суботу. Але його вирішили перенести на четвер, щоб свято не заважало святості суботи, коли іудейська традиція обмежує людину в свободі дій, а субота не заважала святу.

Повідомляється, що святкування почалося ще вчора увечері, 7 травня, на горі Герцля в Єрусалимі з церемонії, яка одночасно завершила День пам"яті полеглих воїнів і жертв терактів. Державний прапор, приспущений на знак скорботи по загиблим, був знов піднятий, і 12 дорослих ізраїльтян у супроводі 12 дітей запалили 12 факелів на честь Дня незалежності.

Спікер Кнесета Далія Іцик, що керувала церемонією, в своїй промові говорила про прагнення Ізраїлю до миру з сусідами. "Ми хочемо миру і прагнемо до нього заради наших дітей. Ми хочемо миру і для ваших дітей", - сказала вона, звертаючись до арабських лідерів.

Далі у всьому Ізраїлі почалися салюти, світло-музичні вистави і вуличні концерти.

По даним РИА "Новости" , сьогодні у всій країні пройдуть паради, над найбільшими містами пролетять бойові літаки, уздовж узбережжя курсуватимуть кораблі ВМС. Вулицями Хайфи промарширують духові оркестри зі всього світу, на пляжі Ашкелона висадиться інтернаціональний десант з 120 парашутистів.

Десятки армійських баз проводять в четвер день "відкритих дверей". Військові обіцяють "видовища і заходи для всієї сім"ї" з демонстрацією своїх обширних арсеналів як обов"язковий, але не єдиний елемент програми.

Також плануються вуличні концерти, феєрверки і лазерні шоу, вибори "національного птаха", дитячий конкурс на знання священних текстів, вручення державних премій ізраїльтянам за заслуги в різних галузях.

Втім, більшість ізраїльтян не братимуть участі в цих заходах, оскільки вони вважають за краще виїжджати за місто на пікніки: "барбекю" давно вже стало незмінним атрибутом свята незалежності.

Привітання з 60-річчям утворення єврейської держави надіслали лідери багатьох держав, зокрема, королева Великобританії Єлизавета II, президент Франції Ніколя Саркозі, президент Італії Джорджіо Наполітано, президент Ірландії Мері Макаліс і президент Австрії Хайнц Фішер.

Високих зарубіжних гостей в Ізраїлі чекають, починаючи з наступного тижня. Півтора десятки голів держав і урядів, включаючи президента США Джорджа Буша, в компанії лідерів світового бізнесу і відомих вчених заявлені в числі учасників "президентської" конференції "Погляд в завтрашній день", яка пройде в Єрусалимі 13-15 травня. Росію представлятимуть голова Ради Федерації Сергій Міронов і екс-президент СРСР Михайло Горбачов.

"У Ерец-Ісраель (земля Ізраїлю) народився єврейський народ. Тут сформувалося його духовне, релігійне і політичне обличчя. Тут він вперше знайшов державність, тут створив культурні цінності національного і загальнолюдського значення і подарував світу вічну Книгу Книг. Після вигнання зі своєї батьківщини, він зберігав їй вірність, не залишав молитви і надії на повернення і відродження свободи і державності", - мовилося в декларації, яка була схвалена лідерами єврейської общини за лічені години до закінчення британського мандата на управління Палестиною.

"...ми, члени Народної Ради, представники єврейської общини Ерец-Ісраель і сіоністського руху, зібралися тут в день закінчення британського мандата і через наше природне і історичне право, а також на підставі вирішення Генеральної Асамблеї ООН сьогоденням проголошуємо створення єврейської держави в Ерец-Ісраель - Держави Ізраїль", - було сказано в документі, який наступного дня був визнаний США, а через три - Радянським Союзом.

Наступного дня після проголошення незалежності новонароджене держави атакували армії п"яти арабських країн, що відмовилися визнати резолюцію ООН про розділ Палестини на дві національні держави. У Війні за незалежність, яка тривала до липня 1949 року, і подальших кампаніях Ізраїль не тільки відстояв право на існування, але і в півтора рази збільшив свою площу в порівнянні з кордонами, визначеними в 1947 році вирішенням Генассамблєї ООН.

В порівнянні з 1948 роком населення країни зросло в дев"ять разів до 7,3 млн людей. Ізраїль став будинком для репатріантів з 90 країн світу, три чверті його населення - євреї, при цьому близько 40% з них проживали на території колишнього СРСР, і більше мільйона жителів знає російську мову.

Країна, де 60 років тому в двох вузах вчилися трохи більше 200 студентів, тепер випускає 53 тис фахівців. Ізраїль займає одну з лідируючих позицій в області забезпечення населення медичними послугами, а за рівнем розвитку сільського господарства, розробки високих технологій і продажів високотехнологічної зброї займає перші місця в світі. За рівнем ВВП на душу населення (більше 30 тис долл в рік) Ізраїль знаходиться в світовій "тридцятці", наближаючись до ФРН.

Відкриваючи торжества з нагоди 60-річчя країни, яка ні дня ні прожила без війни, керівники Ізраїлю підтвердили своє прагнення до примирення з давніми ворогами.

"Дійсно, наша війна затягнулася... Але наші надії і прагнення звернені до миру, а не до війни. Наказ "шукай мир і прагни до нього" ми виконаємо через нашу зовнішню політику і готовність до поступок", що далеко йдуть, - сказав прем"єр-міністр Ехуд Ольмерт на церемонії поміновення загиблих солдатів, яка пройшла перед початком свята.

"Немає нічого, чого б ми бажали сильніше, ніж розв"язання конфлікту з нашими сусідами. Попри всі труднощі і тяганину, цей конфлікт не є нерозв"язним. Я з усією відповідальністю заявляю, що угода про принципи врегулювання - в межах досяжності", - зазначив голова уряду.

Відновивши в листопаді мирні переговори, Ізраїль і Палестинська національна адміністрація узяли на себе зобов"язання прикласти максимум зусиль для розробки мирної угоди протягом 2008 року. Пізніше ізраїльтяни почали висловлювати сумніви в досяжності заданої мети в задані терміни, пропонуючи замість повноцінного мирного договору підписати до кінця року угоду про "базові принципи" врегулювання.

Імпульс переговорному процесу, який прес-секретар Ольмерта Марк Регев в бесіді з журналістами назвав "ймовірно, найсерйознішою спробою покласти край конфлікту", може додати візит президента США Джорджа Буша, що збирається відвідати Ізраїль наступного тижня для участі в ювілейних торжествах, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль святкує 60 років незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути