Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2009 12:03

Ізраїль обміняє полоненого капрала на тисячу палестинців

Ізраїль обміняє полоненого капрала на тисячу палестинців
Ізраїльський уряд може випустити з в"язниць 980 арабських в"язнів в обмін на військовослужбовця Гілада Шаліта, який понад три роки перебуває в палестинському полоні.

Кількісні параметри майбутньої угоди в неділю, 29 листопада, оприлюднені у відповіді держави на петицію, яку подали до Вищого суду справедливості противники обміну полоненими - Асоціація жертв терору Альмагор і батьки кількох ізраїльтян, які загинули в результаті терактів.

Держава, яка виступає відповідачем, визнала "наявність принципової можливості звільнення приблизно 450 ув"язнених, чиї імена було запропоновано (правлячим в Секторі Газа) рухом ХАМАС".

"Можливість їх звільнення зараз детально вивчається з урахуванням різних обставин, на основі морально-етичних норм і міркувань безпеки", - йдеться у відповіді на петицію.

Крім того, на волю можуть вийти 530 в"язнів, відібраних ізраїльтянами, як "жест, адресований палестинському народу".

"Цей список ще не сформовано, і поки не визначено критерії його складання", - сказано в документі.

На вимогу позивачів зняти з процесу переговорів завісу таємності держава відповіла відмовою, зіславшись на зобов"язання, які було дано обома сторонами іноземним посередникам.

"Досвід минулого показує, що витоки в пресу ведуть до радикалізації позицій протилежної сторони, ускладнюють подолання суперечностей, завдають серйозної шкоди, а часто роблять неможливим досягнення кінцевої мети переговорів, якою є якнайшвидше повернення додому цілим і неушкодженим викраденого солдата", - сказано у відповіді держави.

За відомостями ЗМІ, що посилаються, в основному, на палестинські джерела, переговори Ізраїлю з ХАМАС було призупинено на кілька днів мусульманського свята Ід аль-Адха, і повинні відновитися у вівторок.

Гілад Шаліт, який служив на кордоні Сектора Газа, потрапив у полон до бойовиків 25 червня 2006. Відповідальність за напад, в ході якого загинули двоє товаришів по службі солдата, узяли три угруповання, у тому числі ХАМАС - рух, що встановив роком пізніше повний контроль над палестинським анклавом.

У відповідь Ізраїль почав п"ятимісячну військову операцію в Секторі Газа, яка забрала життя 500 палестинців, але не привела до звільнення Шаліта.

У березні цього року ХАМАС оголосив про готовність відпустити Гілада Шаліта в обмін на звільнення 450 палестинських бойовиків, які перебувають в ізраїльських в"язницях.

Ізраїльський уряд назвав неприйнятними умови бойовиків і відмовився йти на поступки. Ізраїль готовий відпустити 320 засуджених палестинців, але відмовляється звільняти тих, хто винен у загибелі ізраїльських громадян внаслідок терористичних атак останніх років, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль обміняє полоненого капрала на тисячу палестинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути