пʼятниця, 15 жовтня 2010 10:19

Їжа, яку роздають у літаках, втрачає смак за секунди

Їжа, яку роздають у літаках, втрачає смак за секунди

Вчені з'ясували, чому їжа в літаку здається пасажирам позбавленою смаку. Стаття дослідників опублікована в журналі Food Quality and Preference.

Автори проводили експерименти з добровольцями: учасникам дослідів пропонували з'їсти одні й ті ж страви в двох різних умовах. У першій серії дослідів люди вживали їжу, слухаючи в навушниках шум, що нагадує шум у салоні літака, а в другій трапеза проходила в тиші (але учасники дослідів також були в навушниках для чистоти досвіду).

Після їжі добровольців просили оцінити солодкість і солоність страви, а також інтенсивність хрускоту при пережовуванні і відкушуванні. Крім того, людей запитували, чи сподобалася їм їжа. Виявилося, що при високому рівні шуму їжа здається людям помітно менш солодкою і солоною, але при цьому куди більш хрусткою. Вчені вважають, що вплив шуму на смакові (солоність і солодкість) і слухові (хрускіт) відчуття має різну природу, і мають намір більш ретельно дослідити це питання.

Нещодавно інший колектив учених провів дослідження щодо властивостей ще одного харчового продукту - шампанського. Фахівці за підсумками серії експериментів довели, що цей напій необхідно охолоджувати перед розливом.

За матеріалами Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Їжа, яку роздають у літаках, втрачає смак за секунди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути